Ajuntament de Flix

Aquest matí, l’Associació Cultural La Cana, ha fet lliurament a l’Ajuntament de Flix dels documents que formen part del fons de la Impremta Fauquer. Com es recordarà, aquest fons fou cedit a l’Ajuntament mitjançant un conveni signat entre el Consistori i la família Fauquer el 27 d’agost de 2020. El fons cedit comprenia tant documents en paper, com algunes fotografies i maquinària i mobiliari relacionats amb l’activitat de la impremta.

En un document annex, se cedia tot aquest material a l’Associació Cultural La Cana, perquè, entre altres, es procedís a l’ordenació i classificació dels documents en paper, majoritàriament impresos fruit de l’activitat de la Impremta Fauquer. Aquesta tasca d’ordenació i classificació l’ha dut a terme l’historiador Jaume Aresté Bagés, amb el suport de l’Arxiu Municipal. Un cop finaltizada aquesta activitat, s’han lliurat aquests documents a l’Ajuntament. Comprenen un total de 14 caixes arixavadores, una capsa amb documents i material imprès divers, dos volums amb exemplars de la revista Antorcha enquadernats, i un pendrive amb alguns documents digitalitzats. La temàtica dels documents del fons és molt diversa, reflectint majoritàriament activitats que s’han realitzat a la nostra població entre els anys 40 del segle XX i principis del segle XXI: activitat política, municipal, religiosa, cultural, festes, cinemes, esports, econòmiques, publicitat comercial, etc.

Val a dir al marge de l’activitat d’ordenació i classificació, durant aquest temps també es van dedicar les XIII Jornades de Patrimoni Històric a la Impremta Fauquer i s’edità el llibre L’Arxiu de la Ipremta Fauquer (1940-2020), tot plegat organitzat per l’Associació Cultural La Cana. Tant l’exposició de les jornades com la redacció del llibre, van anar a càrrec de l’historiador Jaume Aresté Bagés.

A l’acte de lliurament hi han estat presents el president de l’Associació Cultural La Cana, Jaume Masip Llop, l’historiador Jaume Aresté Bagés, el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà, i el responsable de l’Arxiu Municipal, Josep Antoni Collazos Ribera.

Els assistents a l’acte de lliurament del fons de la Impremta Fauquer: d’esquerra a dreta, Jaume Masip Llop, president de l’Associació Cultural La Cana; Jaume Aresté Bagés, historiador; Josep Antoni Collazos Ribera, responsable de l’Arxiu Municipal; i Francesc Barbero Escrivà, batlle de Flix.

Detall del material cedit avui.

Una de les màquines tipogràfiques del fons de la Impremta Fauquer cedides. Es troba al magatzem que l’Associació Cultural La Cana disposa a les dependències de l’antic edifici de la Cooperativa Agrícola.

Moble amb calaixos per guardar els tipus mòbils. També es troba al magatzem de l’Associació Cultural La Cana.
(Fotografies de Maria Pena Costa)