Hule&Mantel / Ajuntament de Flix

Mònica Gregori de L’Obrador dels 15, situat en el barri d’Horta-Guinardó (Barcelona), elabora el millor pa de Sant Jordi 2024, tal com ha determinat el jurat professional d’aquest concurs, que celebra enguany la seva setena edició.

Els altres dos finalistes han estat el Forn La Llibreria (Barcelona) i la Pastisseria Larrosa (Flix). Per part seva, en la categoria d’escoles, la vencedora ha estat l’estudiant Carol Cruz, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB).

El pa guanyador, tal com determinaven les bases del certamen, havia d’elaborar-se segons la recepta original d’Eduard Crespo, creada en 1989 per al Gremi de Forners de Barcelona, amb tres masses: de formatge, sobrassada i nous.

En aquesta ocasió, s’han presentat al VII concurs del millor Pa de Sant Jordi 2024, organitzat per l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics amb el suport del Gremi de Forners de Barcelona, 42 pans a la categoria professional i 25 pans d’alumnes d’escoles d’hostaleria de Catalunya.

Dos jurats, un per a professionals i l’altre per a escoles, han valorat els pans presentats, tenint en compte l’aspecte exterior, la forma, el dibuix de les barres que representen la senyera, el sabor, la qualitat dels ingredients i la textura (pel tipus de pastat i el tracte de la fermentació).

El pa de Sant Jordi s’inspira en els colors de la senyera i es tracta d’un pa artesanal, elaborat amb tres masses diferents: de formatge emmental, de sobrassada i de nous. Tots els pans que han sobrat en el concurs, es donen a l’Església de Santa Anna de Barcelona.