Guardonats i guardonades del V Premi Petjades
  • Un relat sobre la deportació i assassinat a Gusen es fa amb el Premi Petjades

Ebredig / Ajuntament de Flix

L’Associació Amics i Amigues de l’Ebre, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre i el grup DEMD-Ebre (Departament d’Educació i Memorial Democràtic) van lliurar ahir dijous 18 d’abril el premi corresponent a la cinquena edició del Premi Petjades. L’acte tingué lloc a la sala de Ca Don Ventura de Flix. Es tracta d’un certamen literari de relats curts de memòria històrica adreçat a estudiants de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat de les Terres de l’Ebre, que consisteix en la creació d’una narració breu relacionada amb esdeveniments històrics ocorreguts entre els anys 1936 i 1970. La data serveix per recordar el bombardeig que va patir Tortosa per part de l’aviació feixista el 15 d’abril de 1938, Divendres Sant. Els objectius del premi són, principalment, recuperar les històries i vivències de les persones que van viure la Guerra Civil i el posterior franquisme, així com els relats dels conflictes del país d’origen de l’alumnat.

El jurat, constituït per Sònia Castelló, Mònica Llop, Àngels Pérez, Adrià Pitarch, Assutzena Povill, Joana Subirats, Emigdi Subirats, Marc March i Carme Maigí, va fer constar, un any més, la qualitat de tots els treballs presentats.

Els relats guanyadors d’aquesta edició són:

  • Categoria llengua catalana
    • 1r premi: ‘Ferides de guerra’, de l’alumna Abril Cid Pombo (INS Tecnificació Amposta). Relat basat en la deportació i assassinat a Gusen de l’ampostí Lluís Cid Mayos que transmet, també, l’enyorança cap a Manuela Porres i cap a la seua terra.
    • Finalista: ‘El xiulet del tren’, de l’alumne Adrià Serena Sabaté (INS Roquetes). El text recupera la memòria de José Llopis Cruz, de Vallibona, voluntari a les milícies populars.
    • Accèssit: ‘Petjades que no sols marquen el camí’, de l’alumna Abril Borràs Ferré (INS Roquetes). Explica el periple del benifalletenc Josep Salaet Daudé, militant de la CNT.
  • Categoria llengües estrangeres
    • 1r premi: ‘Hope’, de l’alumne Isaac Artells Prieto (INS Dertosa). Relat basat en les vivències dels germans Blanca, Antonio i Ramon Rojals Llorens.
    • Finalista: ‘A soldier’, Agustí Cartoixa, de l’alumne Pol Rel Bertomeu (INS Dertosa). Explica la història del combatent A.Cartoixa, com a membre de la lleva del biberó i el posterior empresonament a un camp de concentració franquista.

Durant l’acte, dues alumnes de l’Escola Municipal de Música de Flix, Bruna Sans i Aina Rey, van interpretar dos peces musicals acompanyades del professor de música, Alfons Guiu Mestres. A més a més, es va fer un reconeixement a Júlia Cruelles Garcia, exalumna de l’INS Ramon Berenguer IV d’Amposta, pel disseny de la imatge que durant cinc anys ha representat el Premi Petjades.

L’acte va comptar amb la presència i la intervenció del batlle i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero; del director de Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria, Lluís Montull; de la directora de Serveis Territorials d’Educació, Montse Perelló; i de la presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Dolors Róo.