Ajuntament de Flix

Aquest proper dimecres 29 de setembre, a les 19.30 h i a la sala de Ca Don Ventura tindrà lloc l’acte d’inauguració de les XIII Jornades de Patrimoni Històric, organitzades per l’Associació Cultural La Cana, amb el suport de l’Ajuntament de Flix, i amb la col·laboració del CERE, les Jornades Europees del Patrimoni i la Diputació de Tarragona.

Les jornades comprenen una exposició, 5 xerrades, 5 presentacions de publicacions i 7 visites guiades, que es desenvoluparan entre el 29 de setembre i el 24 d’octubre. Totes les xerrades i presentacions tindran lloc a Ca Don Ventura, a les 19.30 h.

La Impremta Fauquer, eix principal de les jornades

En el mateix acte s’inaugurarà també l’exposició “La impremta Fauquer”, dedicada a aquesta empresa tipogràfica de la nostra població de la qual, com es recordarà, l’any 2020 es va fer donació del seu fons patrimonial (material i gràfic) a l’Ajuntament de Flix. L’exposició es podrà visitar a Ca Don Ventura fins al 24 d’octubre, en horari de 19 a 21 h els dies laborals i dissabtes, i de 12 a 14 h els festius. A l’exposició consta per un costat de plafons explicatius sobre la història de la Impremta Fauquer amb reproduccions de diversos documents impresos. Així mateix, també s’hi exposaran documents, maquinària i mobiliari originals. L’exposició, les xerrades i les presentacions de llibres tindran lloc a Ca Don Ventura.

Al voltant de l’exposició, s’impartiran tres xerrades relacionades amb el món de la impremta: el 30 de setembre, “Escriure i llegir abans de la impremta. Com ho feien?”, a càrrec de Daniel Piñol Alabart, doctor en Història per la URV i professor titular de la Facultat de Geografia i Història de la UB; l’1 d’octubre “L’arxiu de la Impremta Fauquer”, a càrrec de Jaume Aresté Bagés, llicenciat amb grau en Geografia i Història, catedràtic de batxillerat i professor de l’Institut de Flix (1978-2015); i el 22 d’octubre “Galàxia Gutenberg. Impremta i revolució cultural”, a càrrec de Francesc X. Vega Castellví, professor de Filosofia i activista cultural i polític.

Coneguem els nostres veïns: la Fatarella i Llardecans

Com s’ha anat realitzant en les últimes edicions de les jornades, hi haurà la secció Coneguem els nostres veïns, dedicada a polbacions properes a Flix, amb una xerrada i una visita guiada. El 15 d’octubre s’impartirà la xerrada “Flix i la Fatarella, un tip de contrastos”, a càrrec de l’escriptor Josep Gironès Descarrega; serà el mateix Josep Gironès qui el 17 d’octubre conduirà la visita guiada a la Fatarella.
El 23 d’octubre hi haurà la xerrada “Creixement urbanístic de Llardecans”, a càrrec de Roser Dolors Visa Oró, llicenciada amb grau per la UB en Geografia i Història i mestratge en Arxivística, i Anna Almacellas Visa, Grau superior d’Arquitectura per la UPC. Així mateix, les dos conferenciants conduiran la visita guiada a Llardecans que es farà l’endemà, 24 d’octubre.

Jornades Europees del Patrimoni

Un cop més, les Jornades de Patrimoni Històric inclouen dins del seu programa les activitats a Flix de les Jornades Europees del Patrimoni, que es desenvoluparan el 9 d’octubre. En aquesta ocasió, consistiran en una jornada de portes obertes per visitar el Castell Nou (de 10 a 11 h), el refugi antiaeri del carrer de Sant Josep (d’11 a 12 h) i el Molí d’Oriol (de 12 a 13 h).

Presentacions de llibres

Un capítol a part el comprenen les presentacions de llibres, 5 en total com s’ha indicat més amunt. D’aquestes, 3 són publicacions forànies però d’autors del territori i les altres 2 han estat publicades per l’Associació Cultural La Cana.

El 6 d’octubre es presentarà la novel·la històrica La doble mort d’un anarquista, de l’escriptor Josep Gironès Descarrega, un relat ambientat en la guerra civil de 1936-1939.

El 8 d’octubre hi haurà la presentació de l’assaig La Batllia de Miravet (segles XVII i XVIII). Demografia, societat i economia, de Josep Cañabate Fortuño, llicenciat en Geografia i Història i màster en Estudis Històrics per la UB.

La següent publicació es presentarà el 13 d’octubre, La història de Cassola i altre fets violents a la Terra Alta al segle XIX, de Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània de la URV, i Pere Rams Folch, llicenciat en Història per la URV.

Les publicacions editades per l’Associació Cultural La Cana són el conte Lo castell del tiet Arturo, i l’assaig El molí d’Oriol. El 20 d’octubre es presentarà Lo castell del tiet Arturo, escrit per Paquita Soler Hierro, amb dibuixos d’Anna Méndez Prunera, publicació amb la qual La Cana enceta una col·lecció de contes infantils; serà presentat per Raquel Sánchez Segarra. L’endemà, 21 d’octubre, es presentarà l’assaig El molí d’Oriol (Flix). Set segles fent-hi oli per a la vila, sisena publicació de la col·lecció Lo Pedrís, i que ha estat escrita Josep Maria Pérez Suñé, llicenciat en Geografia i Història per la UB, i Pere Rams Folch, llicenciat en Història per la URV, tots dos arqueòlegs que van treballar en l’excavació i recuperació de les restes d’aquest antic molí de Flix.