Ajuntament de Flix

Ahir dijous, 27 d’agost, hi hagué sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Flix, tercer cop que aquest òrgan col·legial es reunia telemàticament i que es va poder seguir en directe pel canal de l’Ajuntament a YouTube. El ple s’inicià amb els parlaments del batlle de Flix, Francesc Barbero, dedicant unes paraules de record i d’agraïment a Arturo Gonzalez, secretari de l’Ajuntament fins el passat juliol. Seguidament, es passà a resoldre els assumptes de la convocatòria.

En el decurs del ple es van aprovar diversos expedients. En primer lloc, s’aprovaren les actes de delimitació dels termes municipals de Flix i els de Margalef, la Bisbal de Falset i Llardecans. Tot seguit, s’aprovà l’acord en relació a l’aplicació de bonificacions del 95% de l’IBI a les finques afectades per l’incendi produït entre el 26 de juny i el 7 de juliol del passat any 2019. A continuació també s’aprovà l’acord de suport a la sol·licitud del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre per a que sigui declarada associació d’utilitat pública.

A continuació, es ratificà l’acord de Junta de Govern Local determinant els dies 16 i 17 d’agost de festa local per l’any 2021. Així mateix, es fe l’aprovació inicial del document únic de protecció civil municipal de Flix actualitzant la normativa del 2015. Acte seguit, s’aprovà la sol·licitud d’una subvenció amb càrrec al Fons per al finançament de les activitats del Pla General de Residus Radioactius pel projecte de rehabilitació de la primera i segona planta de l’immoble del Molí de la Butxaquina per destinar-lo a Centre d’Interpretació del final de la Guerra Civil per un import de 237.760 € i traslladar aquest acord a la Direcció General de Política Energètica i Mines.

Tot seguit, es donà la paraula a Lara Bertran, Primera Tinent de Batlle i Regidora d’Hisenda, per donar compte de l’expedient del Compte General de l’Exercici 2019, comprès pel Compte General del propi Ajuntament i el de la societat, Flix Gestió d’Iniciatives Econòmiques, SAM., el qual fou aprovat i remès.

El darrer punt, fou l’aprovació de la moció de la suficiència financera dels ens locals, una moció consensuada per les associacions municipalistes de Catalunya que manifesta el seu rebuig a l’acord signat per la Federació Espanyola de Municipis referent a la sessió de romanents dins del pla de l’agenda de mobilitat sostenible, agenda urbana i polítiques de suport a la cultura que es va produir el dia 4 d’agost al Govern de l’Estat i la FEMP. El Batlle procedí a la lectura dels acords a través dels quals es manifesta el rebuig de l’Ajuntament de Flix a l’acord signat per la FEMP i el Govern de l’Estat; s’emplaça el Govern de l’Estat Espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi; es reclama al Govern de l’Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals; s’insta el Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia; s’apel·la al Govern de la Generalitat per a què es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen; se sol·licita al Govern de l’Estat, al Congreso de los Diputados, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l’obligació que qualsevol nova regulació ha d’anar acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries; i per últim, es comunica l’aprovació d’aquesta moció al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, perquè ho traslladin als grups parlamentaris, al Govern de l’Estat Espanyol, a la FEMP i al Congreso de los Diputados, per fer-ho arribar també als seus grups parlamentaris. Finalment, comunicar-ho també a l’Associació Catalana de Municipis(ACM) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per a poder fer el seguiment del suport de les mesures proposades en les administracions locals del nostre país.

En aquest punt, demanà la paraula Xavier Sabaté aclarint que s’abstindria en la votació i argumentat que posava en dubte que fos una correcta decisió rebutjar la possibilitat proposada per la FEMP i el Govern Espanyol. A continuació, prengué la paraula Josep Solé que declarà que n’estava a favor de la moció i afegí que considerava que els diners de Flix es tenien que quedar i gastar a Flix.

Un cop finalitzada la part resolutiva, es passà al punt d’activitat de control de la sessió plenària per donar compte de la relació dels decrets de batllia. En aquest punt el batlle informà de la recent signatura de cessió del fons Fauquer a l’arxiu municipal amb la voluntat de poder catalogar i posar a disposició un llegat que resumeix part de la història del segle XX de Flix. A més, va fer referència als episodis de casos positius de Covid-19 al municipi durant la última setmana i informà que durant la jornada del ple s’havien notificat 6 nous positius i catalogat fins a 3 brots diferents a la població. Per la qual cosa, informà que de la mà del Departament de Salut es prendrien accions de cribratge massives en algun dels entorns dels brot per tal de delimitar-los tot lo possible i procurar que amb la profilaxis adequada, el confinament dels casos i l’aïllament dels sospitosos, els casos no vagin a més i s’acabi tancant l’alta incidència de la pandèmia d’aquests dies. A més, demanà directament a totes les persones que des del Departament de Salut i les seues unitats de rastreig se’ls ha demanat que es confinin per ser contactes estrets o sospitosos de ser positius, que segueixin escrupolosament les indicacions. Tanmateix, demanà a la resta de la ciutadania que segueixin també escrupolosament les indicacions amb les quals fa temps que s’insisteix. Remarcà que la única forma de frenar la situació és prenent consciencia de la necessitat que hi hagi una relaxació de l’activitat social, evitar l’activitat en grups no estables i les trobades de més de 10 persones, així com prendre consciencia de la responsabilitat individual per aturar la pandèmia.

En el torn de precs i preguntes, Josep Solé donà suport a totes les indicacions esmentades pel batlle referent la pandèmia i demanà aclariment sobre el cribratge anunciat. Seguidament Xavier Sabaté donà una mostra de suport a tots els positius que es trobaven en fase de recuperació i mostrà el seu condol a la família d’Arturo Gonzalez. Finalment, Victor Sabaté demanà comptes de perquè segueixen aturades les obres de l’Av. Riba-roja, al qual li respongué el batlle aclarint que per dur a terme la finalització de l’obra, calia un permís d’Adif a Endesa per fer el soterrament de la línia elèctrica i el qual encara seguia pendent.