Ajuntament de Flix
El Ple de l’Ajuntament de Flix celebrat ahir 10 de febrer va aprovar per unanimitat que l’espai conegut popularment com a “Placeta de Blanco”, passi a denominar-se Placeta de Neus Català, iniciativa impulsada per providència de Batllia.
Fou precisament el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà, qui exposà els motius que han portat a que aquest espai públic de la nostra població porti del nom d’una persona amb una trajectòria singular (exili després de la Guerra Civil, deportada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, lluita clandestina contra el franquisme) i que la va portar a ser una ferma defensora dels drets humans, la preservació de la memòria històrica i dels drets de les dones, i que ha estat motiu de diversos homenatges i distincions. Al marge, Neus Català, nascuda en una població propera (els Guiamets), ha estat tanmateix una persona molt vinculada al nostre territori.
Per altra banda, el batlle també feu esment al simbolisme de l’espai escollit. La denominada “Placeta de Blanco”, correspon a un espai al seu dia ocupat per un edifici que fou destruït a la Guerra Civil, durant el primer bombardeig aeri franquista del 23 de febrer de 1937. Aquest espai es troba a la confluència del Carrer Major (tram del CAP) amb el carrer de les Escoles.
Així mateix, el batlle informà que molt probablement la inauguració i descoberta de la placa amb la nova denominació es farà durant el dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, o, si no fos possible aquesta data, el maig coincidint amb la commemoració de la derrota del nazisme durant la Segona Guerra Mundial.

Neus Català, durant una estada a Flix el 22 d’octubre de 2010.

La “Placeta de Blanco”, en una imatge d’arxiu, futura Placeta de Neus Català.