• El titular d’Empresa i Treball ha visitat l’Ajuntament de Flix i el Centre d’Empreses de Flix
El conseller Roger Torrent acompanyat del batlle de Flix Francesc Barbero al Centre d’Empreses de Flix

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha explicat que “el Govern continuarà treballant per ajudar els municipis afectats pel tancament de les nuclears a transformar el seu model econòmic i a ajudar a generar noves oportunitats”. Torrent ha fet aquestes declaracions en el marc d’una visita a l’Ajuntament de Flix i al Centre d’Empreses Municipals acompanyat del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández.

El titular d’Empresa i Treball ha qualificat d’irresponsable la decisió dels partits que van bloquejar l’aprovació dels pressupostos ja que “tindrà un impacte negatiu sobre aquestes localitats i sobre els projectes empresarials que han d’impulsar”.

En aquest sentit, la pròrroga pressupostària ha deixat el pressupost del Fons de Transició Nuclear per al 2024 significativament inferior a l’estimat. El conseller ha indicat que “en comptes dels 83 milions d’euros apuntats al pressupost, es disposarà de 23’7 milions, tot i que s’ampliarà fins als 35,2 milions d’euros amb 11,5 milions d’euros de fons propis”.

El passat dimecres l’òrgan de govern del Fons va acordar el repartiment d’aquests 35,2 milions d’euros corresponents a l’exercici del 2024 així com la distribució dels recursos pendents de l’any 2023.

Pel que fa als recursos d’enguany, es destinaran un total de 23,7 milions d’euros a ajudes a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats i focalitzades en els sectors identificats com a generadors d’ocupació i d’impacte econòmic. Els recursos es distribuiran en diferents convocatòries que es publicaran entre aquest mes d’abril i maig. Les principals línies són de foment de la reindustrialització, convocatòries per atraure inversió estrangera al territori, una línia d’incentius de noves oportunitats de negoci, i també diverses línies per a la millora de la competitivitat i sostenibilitat del sector primari.

La resta de recursos es destinaran a finançar projectes locals i per acompanyar als projectes empresarials del Fons de Transició Nuclear.

També s’ha tancat la distribució dels 53 milions d’euros pendents de l’any 2023 entre els 97 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó que serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears.

L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós.

En el cas de Flix, Francesc Barbero ha fet una piulada al seu compte de Twitter explicant que la principal inversió del municipi es destinarà a l’ampliació del Centre d’Empreses de Flix.