Ajuntament de Flix

El proper dimecres 24 d’abril, a les 12 hores del matí, tindrà lloc una prova del sistema de sirenes de risc químic a Tarragona i Terres de l’Ebre. La prova durarà 15 minuts i finalitzarà a les 12.15 hores. Durant aquest temps sonaran les sirenes de risc químic que avisen que cal confinar-se i també es farà enviament a tots els telèfons mòbils de les zones on sonen les sirenes d’una alerta de Protecció civil que informarà de la realització de la prova. En aquesta prova no es requereix dur a terme el confinament tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar- se en l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

La prova de dimecres 24 d’abril marca l’inici de la segona prova general de sirenes amb el nou format implantat des de l’any passat. Cal recordar que les proves de sirenes de risc químic es van reprendre l’any passat després d’un parèntesi de quatre anys (abril de 2019), degut a un replantejament del risc químic a Tarragona amb el Plaseqta i les campanyes de sensibilització després de l’accident d’IQOXE, així com per la pandèmia. A diferència de les proves que es feien abans del 2019, des de l’any passat s’ha optat per fer les proves de sirenes per territoris i la primera prova d’enguany es farà dimecres 24 d’abril a Tarragona i Terres de l’Ebre.

A la prova de dimecres 24 d’abril s’activaran alhora 52 sirenes de risc químic: les 49 sirenes del PLASEQTA i les 3 del sector químic de les Terres de l’Ebre.

A l’inici de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància) i de forma immediata s’enviarà l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació del confinament.

A la finalització de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut) i de forma immediata s’enviarà l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació de fi del confinament.

52 sirenes sonaran alhora

Les 52 sirenes estan ubicades en 14 municipis:

  1. 12 municipis en el cas del PLASEQTA: Constantí (4), el Morell (1), els Garidells (1), els Pallaresos (2), la Canonja (2), la Pobla de Mafumet (1), Perafort (2), Reus (2), Salou (7), Tarragona (19), Vila-seca (7) i Vilallonga del Camp (1)
  2. 2 municipis en el cas de les Terres de l’Ebre: Flix (2) i Tortosa (1)

En el cas de Tarragona, cal tenir en compte que a més dels 12 municipis esmentats, les sirenes és molt possible que es puguin escoltar també des de zones dels municipis del Catllar i la Secuita perquè estan dins els radis teòrics d’audició de les sirenes.

Hi ha 12 sirenes de risc químic que s’han instal·lat en l’àmbit del PLASEQTA entre 2020 i 2022, amb posterioritat a l’accident a IQOXE.

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’han activat les sirenes de risc químic per fer proves en les zones de risc de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Es un SIMULACRE. En un cas real confineu-vos”.

Durant el simulacre les associacions de voluntariat de protecció civil i altres persones vinculades als municipis actuaran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si hi ha població que practica el confinament.

Objectius

La prova de sirenes té per objectius:

  1. Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.
  2. Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.
  3. Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu, s’ha dissenyat una enquesta per mòbils.
  4. Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

Difusió de la prova

S’ha elaborat material per la difusió a xarxes socials. També s’han editat i imprès 2.400 cartells i 12.500 fullets informatius de la prova que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic de la prova.

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 114 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació. Aquest 2024 està previst instal·lar-ne 7 més a Tarragona, Vila-seca (2), Igualada, Fogars de la Selva, Massanes i Celrà.

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya). Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.