Restes òssies trobades a la fossa de l’Ermita del Remei

La fossa de l’ermita del Remei és la més gran exhumada el 2023 a Catalunya. Es va trobar per causalitat quan uns infants que jugaven amb pales i cubells de platja van trobar les primeres restes en un bancal proper el març de 2013.

Es va començar un treball de recerca, i es va recuperar el testimoni oral d’una veïna, la qual va explicar que l’ermita del Remei va servir com a hospital de campanya per a les tropes republicanes. A més, també va afirmar que havia exercit d’infermera i que tots els soldats que hi morien eren enterrats a les feixes properes a l’ermita.

L’excavació ha permès recuperar les restes de 57 persones. La majoria de les restes òssies presenten evidències d’amputacions i tractaments mèdics i tot apunta que la fossa estaria vinculada a un hospital de campanya republicà de 1938 ubicat a l’ermita.

Al costat dels cossos també hi havia abocaments de material mèdic. S’han trobat, per exemple, fèrules de Kramer, un dispositiu metàl·lic que permet immobilitzar braços o cames, així com restes de guix o diferents tipus de vials.

Visita a l’excavació de la fossa de l’Ermita del Remei a l’octubre del 2023

L’excavació “aporta informació molt valuosa sobre la vida quotidiana dels soldats i la sanitat de l’època”, segons el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragonesos, que també ha destacat la importància de “recuperar cossos que es podran exhumar amb dignitat”. La regidora de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Flix, Cristina Ferrús, s’ha mostrat satisfeta d’haver pogut contribuir com a territori amb la dignificació d’aquestes persones.

Actualment, s’estan fent estudis antropològics i genètics de les restes, amb l’objectiu final de saber-ne la identitat i poder-les retornar a les famílies inscrites al Cens de persones desaparegudes i adherides al Programa d’identificació genètica de la Generalitat de Catalunya.