Ajuntament de Flix

Recentment, s’ha dut a terme una intervenció al complex arqueològic del poblat de Sebes amb l’objectiu de completar l’adequació a la visita i incloure’l dins l’oferta turística cultural del municipi de Flix.

L’actuació ha estat dirigida per Mireia Pinto i s’ha realitzat sota la premissa bàsica de respecte total per les estructures arqueològiques originals del jaciment. És per això que s’han utilitzat tècniques i materials constructius el més afins possibles als emprats en l’època ibèrica i documentats en el propi jaciment.

La intervenció ha consistit en exectuar les actuacions oportunes per salvaguardar les restes arqueològiques i adequar l’espai per fer-lo visitable. Així doncs, per una banda, s’ha treballat en la consolidació dels murs existents mitjançant l’afegit d’una o dos filades de pedres respectant l’aparença original, però quedant clarament diferenciades les zones reconstruïdes. Per altra banda, s’ha habilitat un itinerari per comunicar els diferents sectors del jaciment, definint el camí marcat amb vorades  i construint esgraons per tal d’eliminar el pendent excessiu del terreny.

Aquest procediment comporta una consolidació fidel i interpretativa i, alhora, facilita un discurs pedagògic adient, de cara a la seua comprensió entre els visitants. Jordi Morer, arqueòleg de la intervenció, explica que “es tracta d’afegir un nou punt d’interès que representa un valor afegit que complementa la visita a un paratge natural singular”. La regidora de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Flix, Cristina Ferrús, ha assegurat que “és de gran importància preservar aquest patrimoni, posar en valor les restes arqueològiques del nostre municipi i potenciar la visita del públic en general”.

L’actuació ha estat promoguda per la regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Flix amb l’assessorament de l’Associació Cultural La Cana i subvencionada pel Departament de Cultura de la Generalitat amb el propòsit de promoure la defensa i conservació del patrimoni arqueològic i paleontològic català.