Instant del lliurament del guardó de reconeixement.

Generalitat de Catalunya / Ajuntament de Flix

L’Institut Català de les Dones va celebrar ahir 29 de novembre un acte per commemorar els 25 anys de trajectòria d’una trentena d’entitats de dones i feministes d’arreu del territori, entre elles l’Associació de Dones de Flix, que estigué representada a l’acte per Dolors Montagut Sabaté.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; la secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, i la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa, van presidir aquest acte, celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona.

Durant la seva intervenció, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, va felicitar les entitats presents per les seues més de dues dècades “dedicades a donar vida al moviment feminista.” Verge va destacar que “les entitats heu estat i sou fonamentals per situar a l’agenda pública les polítiques feministes, per generar espais de suport, recursos i serveis de proximitat per les dones molt abans que ho fessin les administracions locals o la Generalitat, i encara avui ho sou.”

Els feminismes del nostre país agraïm i celebrem la vostra determinació anant per endavant perquè les dones tinguin una vida més justa, més escollida, més vivible i lliure,” va afirmar la consellera, que posà èmfasi en el valor de l’expertesa que tenen aquestes entitats. “La trajectòria que teniu és expertesa. És coneixement profund de les realitats que viuen les dones als pobles més petits i a les ciutats més grans del país; i l’heu construït teixint aliances feministes amb altres entitats d’arreu de Catalunya i del món. És gràcies a vosaltres que les institucions públiques han conegut les barreres, els biaixos i les violències masclistes que travessen les vides de les dones.”

Si ara som un país pioner en polítiques feministes és gràcies als vostres anys de treball fent costat a les dones, lluitant pels seus drets i demostrant que des de l’aliança feminista les conquestes de drets són també una realitat,” va afegir.

Per la seva banda, durant la seva intervenció, la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa, sostingué que “aquest és un acte de reconeixement per entitats que fa molts anys que treballen. El que ens caracteritza a les dones és el fet de treballar molt dur i intensament i molt poques vegades reconèixer la feina que fem. Però avui és moment de celebrar, demà ja continuarem treballant.”

A l’acte també hi van participar la directora dels Serveis Territorials al Camp de Tarragona, Eva Ferran Roig; la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses Navarra; la directora de Serveis Territorials a l’Alt Pirineu i Aran, Mireia Guivernau Huguet, i la directora de Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño.

El suport a les entitats de dones és un dels principals àmbits d’actuació de l’Institut Català de les Dones, que busca el reconeixement de les aportacions de les dones a la societat i fomentar la seva participació a tots els espais consultius. Ho fa principalment a través de la concessió de subvencions, la participació al Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC) i la guia d’entitats.

Al marge de l’Associació de Dones de Flix, les altres entitats que enguany commemoren els seus 25 anys són l’Associació de Dones Pal·las Atena de Barcelona, la secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Dona Comerç Just i Consum Responsable, Associació de Dones Ca l’Aurèlia, Alba Lactància Materna, Grup de Dones del Gornal, Associació de Dones del Centre (L’H), Projecte Vaca, Associació de Creadores Escèniques, Xarxa Europea de Dones Periodistes, Associació de Dones Frida Kahlo, Àrea de Gènere, Família i Addiccions de la Fundació Salut i Comunitat, Associació de Dones La Frontissa, Grup de Dones Les Bones Valls, Associació de Dones de Sant Genís dels Agudells, El Nord de la Dona, Associació de Dones l’Estany d’Ivars d’Urgell i Vallverd, Associació de Dones els Vilars dels Omellons, Associació de Dones Terra, Associació de Dones La Coma, Associació de la Dona el Roser de Vilagrassa, Associació de Dones l’Anjua de Vilanova de Bellpuig, Associació de Dones el Lilà de Tarroja de Segarra, Associació de Dones la Seroneta d’Ivars de Noguera, Associació de Dones per a la Igualtat La Segarrenca (abans Ass. Dones Progressistes de la Segarra), Associació de Dones l’Espiga de Llardecans, Associació Cultural El Xop, Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell, Associació de Puntaires de La Seu d’Urgell, Col·lectiu de Dones la Inquietud la Floresta i Associació de Dones de Montbrió del Camp.

Dolors Montagut, amb la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la tècnica de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, M. José Royo.
Imatge de grup de les representants de les entitats guardonades, amb la consellera i altres integrants del Departament d’Igualtat i Feminismes.
Una altra imatge de grup amb participants a l’acte.
(Imatges facilitades pels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre)