Entrega del guardó Pont de ferro a Josep Sànchez Cervelló per part del batlle de Flix, Francesc Barbero

Ajuntament de Flix

La matinada del 16 de novembre del 1938 es posava punt final a la batalla de l’Ebre amb la voladura del Pont de ferro de Flix. Ahir dijous 16 de novembre, 85 anys després, es commemorava l’aniversari de l’efemèride i es lliurava el guardó Pont ferro.

El guardó Pont de ferro és un reconeixement creat aquest any per iniciativa de l’Ajuntament de Flix per retre homenatge a totes aquelles persones i entitats que han contribuït en la defensa de la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el primer guardonat ha estat Josep Sànchez Cervelló, historiador i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, que ha dedicat gran part de la seua trajectòria professional a l’estudi  i la defensa de la memòria democràtica, especialment en la recerca de la Guerra Civil de 1936-1939 i els primers anys de franquisme al nostre territori. “És un reconeixement molt merescut. Sánchez Cervelló ha sigut per a molta gent de les Terres de l’Ebre un referent absolut explicant la història de la batalla de l’Ebre des de les Terres de l’Ebre” assegurava el delegat del Govern, Albert Salvadó, durant el seu discurs.

Acte de commemoració del 85è aniversari del final de la Batalla de l’Ebre i de lliurament del guardó Pont de ferro

Així doncs, en un acte celebrat a l’edifici Lo Sindicat de Flix, es va fer entrega del guardó Pont de ferro, una rèplica a petita escala del pont de ferro original, i es va commemorar el 85è aniversari del final de la batalla de l’Ebre en presència de diversos representants institucionals, entre ells, el director general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Alfons Aragoneses, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i la directora del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, Cinta Farnós.

La periodista Júlia Albacar va ser l’encarregada de conduir l’acte, l’historiador Pere Muñoz va oferir la glossa de la vida i obra de Josep Sànchez, i Èric Vinaixa va musicar l’acte amb les seves cançons.

Amb aquest esdeveniment Flix dona el tret de sortida a un cap de setmana ple d’actes inclosos al programa de la recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre a Flix.