Ajuntament de Flix

En una reunió mantinguda ahir dilluns, 17 de juliol, amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya es va establir que, per la normalització del consum d’aigua potable, caldrà que hi hagi almenys dos analítiques consecutives amb tots els paràmetres normalitzats.

Ara mateix l’Ajuntament de Flix està realitzant un seguiment analític reforçat, amb dos dies de mostrejos setmanals i tres laboratoris diferents per tal de poder contrastar-ne els resultats.

Per altra banda, per tal d’augmentar el rendiment del sistema d'”air stripping” instal·lat ara fa dos anys al dipòsit de la Punta del Canó la setmana passada es van reduir els nivells habituals del dipòsit fins el 50%. Aquest sistema injecta aire al dipòsit, i amb aquesta maniobra s’aconsegueix que l’equip injecti la mateixa quantitat d’aire a un volum sensiblement inferior d’aigua. Això permet reduir la presència d’elements volàtils com els THM.

Pel que fa a les actuacions en la xarxa per prevenir episodis com l’actual, la solució definitiva passa per la instal·lació de filtres de carboni. L’Ajuntament hi està treballant amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Ercros. Per tal de tirar endavant aquesta instal·lació cal, però, un seguit d’actuacions prèvies que passen per la connexió de la xarxa de la Colònia Fàbrica a la xarxa municipal i el bypass del dipòsit de l’Aubal. Això permetrà tirar endavant l’emplaçament dels filtres de carboni abans del dipòsit de la punta del Canó.

La instal·lació de filtres de carboni és una de les actuacions que estaven previstes al projecte de nova captació i potabilitzadora del Pla Territorial de Restitució que el Ministeri de Transició Ecològica no ha executat.