Imatge d’un exemplar de llúdriga. ICTA-UAB

Ajuntament de Flix

El Departament de Territori construirà un pas de fauna a la C-12 al seu pas per Flix per a protegir les llúdrigues que travessen la carretera vora la presa. Serà un petit túnel per sota de la carretera perquè els animals puguin desplaçar-se amb seguretat. Aquest punt, un tram urbà entre el polígon de la Devesa i el pont de l’embassament sobre el riu Ebre s’ha identificat com a “negre”, ja que segons l’informe tècnic elaborat per Departament, els Agents Rurals han tingut coneixement de quatre llúdrigues atropellades entre el 1999 i el 2021.

Aquest pas de fauna és una reivindicació des de fa molts anys del Grup de Natura Freixe, gestor de la Reserva Natural de Sebes i del meandre de Flix. “Amb la col·laboració dels Agents Rurals i del Departament d’Acció Climàtica hem creat aquesta sinergia perquè per fi sigui una realitat. És una excel·lent notícia. I és un pas de fauna que es fa en una presa que és la darrera de tot el tram regulat de l’Ebre. Per això Sebes té una importància estratègica”, explica Santiago Bateman, tècnic de conservació i projectes del Grup Natura Freixe.

La llúdriga té una activitat principalment nocturna i els atropellaments tenen lloc vora la presa de Flix quan creuen la carretera i els vehicles les enlluernen. Normalment són trobades al matí següent. “La llúdriga és una espècie paraigua. Fer aquests passos de fauna ajudarà a facilitar la seua mobilitat però també d’altres mustèlids com el teixó o a la marta, també presents a la Reserva de Sebes. Es tracta de facilitar la seua mobilitat aigües avall del menadre perquè colonitzi altres espais de l’Ebre”, sosté el tècnic.

Construcció del pas de fauna

La construcció del pas de fauna consistirà en la creació d’un túnel per sota la carretera, el qual es crearà mitjançant la perforació horitzontal i la col·locació de tubs d’acer per conformar el túnel soterrat, evitant d’aquesta manera l’afectació al trànsit de la carretera C-12.

A més a més, per tal d’evitar que la fauna accedeixi a la calçada, s’instal·larà un tancament perimetral per guiar als animals cap al pas i es disposaran blocs de pedra a cada costat d’entrada de manera que puguin ser percebudes com a refugi per part de les llúdrigues, sent atretes cap al pas.

Una espècia protegida

La llúdriga és una espècie protegida des de 1973 i a la dècada dels vuitanta es va témer per la seua extinció. L’espècie s’ha anat recuperant els últims anys i s’ha tornat a estendre per diferents rius arreu del país. Amb la descontaminació del pantà de Flix i la millora de la qualitat de l’aigua de l’Ebre i els recursos tròfics que l’espècie usa com peixos i cranc americà, la llúdriga s’ha reproduït més en els últims anys.

«Els nous exemplars reclutats es dispersen cap a la part final de l’Ebre o cap amunt. D’aquí van a altres punts. Per exemple, s’han detectat a l’aiguabarreig del Siurana i l’Ebre o a la llacuna d’Ascó», detalla Bateman. El grup Natura Freixe fa seguiments dels exemplars amb càmeres fototrampeig presents en diferents punts.

També l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, coincideix que la presència de la llúdriga a Flix “és un indicador potent, ja que les llúdrigues viuen en aigües molt netes”. “La llúdriga està protegida i hem de fer el que calgui perquè pugui prosperar”, valora.

Per poder dur a terme l’acutació, s’expropiaran dos parcel·les ubicades al marge esquerra del riu, colindants a la presa de Flix, una a la part superior i l’altra a la part inferior, on hi a prevista la realització de l’obra d’aquest túnel o pas de fauna.