El batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà, durant el seu parlament a la cloenda del curs.

Ajuntament de Flix

Ahir dilluns 21 de novembre a Ca Don Ventura es va impartir l’última de les conferències del curs 2022 de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, “Històries de la Història”, a càrrec del professor Josep Maria Sabaté Bosch.

Prèviament i com a acte de cloenda del curs, el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà, va dirigir unes paraules a les persones assistents a l’aula. El batlle va manifestar el seu agraïment a tots els que han participat en el curs, destacant que, tot i la seua avançada edat, dediquin un temps a la formació, animant-los a matricular-se en el proper curs de les aules. Així mateix, donat aquest interès per la cultura de les persones presents a l’acte, els va convidar a què participessin en les properes XIX Jornades d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, dedicades a “Els inicis de la industrialització”, les quals tindran lloc el proper dia 3 de desembre, a Ca Don Ventura.

El curs 2022 de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran ha comptat amb 64 persones matriculades a Flix. Es va iniciar el passat mes d’abril i s’han impartit un total de 12 conferències de temàtica diversa. El passat 18 d’octubre, a més, es feu la sortida cultural a Mequinensa. La novetat d’aquest curs de les aules ha estat que en lloc de seguir els mesos del curs acadèmic, s’ha fet coincidir amb l’any natural.

“Històries de la Història”

La xerrada del professor Josep Maria Sabaté Bosch va consistir en l’aportació d’un seguit d’aspectes anecdòtics de la formació de les persones en temps passats. A partir d’antics manuals d’ensenyament i formació, Josep Maria Sabaté va anar explicant tot allò que s’ensenyava a les persones en diverses èpoques d’acord amb la seua condició social i si es tractava d’un home o d’una dona, destacant la importància que tingué l’Església en l’ensenyament, tant pel que fa a qui l’impartia com en els continguts. Així mateix, destacà que era una forma més del control que exercia la institució eclesiàstica sobre la població, sobretot després del Concili de Trento. Altres instruments de control que disposà l’Església des de llavors, segons Sabaté, foren els registres de baptismes, de confirmacions, de matrimonis i de defuncions.

Josep Maria Sabaté Bosch és doctor en Història Moderna i fou professor de la Universitat Rovira i Virgili. A la dècada dels 80, fou l’impulsor de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, experiència que seguirien altres institucions universitàries. Des de llavors i malgrat haver-se jubilat, segueix participant en les aules.

El professor Josep Maria Sabaté Bosch, impartint l’última conferència del curs, “Històries de la Història”.