Ajuntament de Flix

La Direcció General de Memòria Democràtica, entre altres, va acordar concedir a l’Ajuntament de Flix una subvenció de 1.843,07 euros per a l’estudi Recuperació i posta en valor patrimonial de l’emplaçament antiaeri permanent de la Devesa. Aquest ajut entrava dins la convocatòria per a la concessió a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980, per a actuacions desenvolupades l’any 2022.

L’emplaçament antiaeri de la Devesa

Els autors del projecte han estat els arqueòlegs i historiadors Josep Maria Pérez Suñé i Pere Rams Folch, així mateix autors del llibre Flix en guerra (1936-1939).

L’emplaçament antiaeri permanent de la Devesa, bastit durant la Guerra Civil, era una sòlida construcció semi soterrada, d’encofrat de formigó, organitzada en tres cossos o mòduls disposats en línia i que es corresponen amb la galeria d’accés, la casamata per albergar una metralladora antiaèria i el refugi o polvorí. La posició es completava amb una trinxera de protecció i un niu de tirador. Es complementava amb l’altre emplaçament antiaeri ubicat a la Punta del Canó.
Un cop efectuat l’estitudi, l’objectiu és realitzar la pertinent intervenció arqueològica i la posterior museïtzació.

Accés al refugi de la Devesa, a prop del camí de Sebes
(fotografia realitzada pels autors del projecte)