Una de les deu llambordes Stolpersteine instal·lades a Flix

Ajuntament de Flix

El passat diumenge 7 de novembre es feu un acte de justícia en memòria dels 10 flixancos que van ser deportats i van sofrir l’horror dels camps de concentració nazis, amb la col·locació de les llambordes Stolpersteine, amb el nom de cadascun i les dates i els indrets del seu patiment. Una per una foren col·locades les llambordes davant dels domicilis on van residir a Flix vuit dels deportats; dos, en no poder-se determinar el lloc de residència, van ser ubicades al refugi antiaeri. En la col·locació hi foren presents familiars dels deportats; en el cas de les dos llambordes col·locades al refugi, els dos deportats foren apadrinats per dos entitats de memòria de Flix, l’Associació Cultural La Cana i el Col·lectiu Antifeixista El Biberó. Les llambordes foren portades per alumnes de l’Institut de Flix, qui, abans de la col·locació, s’encarregaven de llegir el text que hi figura, i un cop ubicades, hi dipositaven un clavell. Per la seua banda, la col·locació i fixació de les llambordes anava a càrrec de dos membres de la brigada municipal.

En tot el recorregut hi van assistir i participar el director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro Lamolla, i el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà. L’emoció i el respecte es feu palès en l’instant de la col·locació de cadascuna de les llambordes, sentiments especialment manifestos en els familiars dels deportats. En un dels casos, també hi foren presents integrants del grup de recreació XV Brigada Mixta, alguns dels membres del qual eren descendents de l’homenatjat.

Tot plegat, un just i merescut homenatge a Ramon Agramunt Tarragó, Carles Antoni Alentorn Tarragó, Amaro Castellví Blanch, Joan Ferrús Costa, Manuel Grañena Molins, Tomàs Pujol Llecha, Rafael Ros Mateu, Agustí Sánchez Grau, Josep Vaqué Agramunt i Domingo Josep Zurita Nogales.

Instal·lació d’una de les llambordes Stolpersteine 

 

Acte institucional a la Plaça Major

Després de la col·locació de les tres últimes llambordes a la Plaça Major, en el mateix espai es féu lacte institucional de la jornada en homenatge als 10 deportats flixancos. El primer en intervindre fou el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà. Després de manifestar el seu agraïment envers els familiars dels deportats, de les persones i les institucions que van fer possible la col·locació de les llambordes Stolpersteine, va manifestar la seua satisfacció de l’acte, “un acte de memòria, de reparació i de justícia als deu deportats flixancos”.

El director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro Lamolla, va destacar sobretot que cada llamborda és única i el seu objectiu és retornar a les víctimes la humanitat que els camps nazis els van prendre, assignant un nom i un lloc a cada persona represaliada.

L’acte el clouria l’actuació d’alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de Flix, amb la interpretació d’un fragment de la banda sonora de la pel·lícula “La llista d’Schlinder” i la cançó “El meu riu”, del compositor flixanco Joan Baptista Sabaté Sánchez.

Actuació d’alumnes de l’Escola de Música de Flix

 

Activitats paral·leles

Al voltant de l’acte de la col·locació de les llambordes Stolpersteine, es van programar dos activitats més.
Dissabte 6 de novembre, a Ca Don Ventura, s’impartí la conferència sobre els 10 deportats flixancos als camps nazis, a càrrec de l’historiador Pere Muñoz Hernández. Després d’una introducció sobre el context al voltant dels exiliats de la Guerra Civil i els camps de concentració nazi, Pere Muñoz anà relatant la biografia de cadascun dels deportats, tot recordant que en alguns casos germans d’aquestes persones també van patir les conseqüències de la Guerra Civil, l’exili o la repressió franquista i el cop i xoc emocional que representà per a llurs famílies.
Per altra banda, la tarda de diumenge 7 de novembre es feu la preestrena del reportatge de Màrio Pons Murria, “L’espill”, que gira al voltant d’Hilaire Arasa, nét d’un exiliat de la Guerra Civil originari de Camarles, i com aquest fet ha condicionat la trajectòria vital del personatge.

Conferència a càrrec de Pere Muñoz

 

Àlbum fotogràfic sencer de l’acte