Ajuntament de Flix

Des de l’Ajuntament de Flix es valora positivament l’anunci de la companyia Ercros respecte la construcció d’un parc fotovoltaic el desembre de 2022, a la fàbrica de Flix, per a produir 6,4 GWh/a d’energia elèctrica, que es destinarà a l’autoconsum a la pròpia fàbrica i altres empreses interessades, un autoconsum compartit que pretén atraure activitat i reactivar la reindustrialització a la zona. Aquesta actuació permetrà disposar d’una font d’energia elèctrica d’origen renovable a la fàbrica i facilitar la reindustrialització de l’emplaçament.

Segons el batlle, Francesc Barbero “deixant de banda l’impacte directe que acabi tenint, aquesta invesió millora el posicionament l’emplaçament com un lloc atractiu tan des d’un punt de vista de sostenibilitat com de costos energètics. Esperem que els diversos projectes que ara mateix estan estudiant engegar la seua activitat aquí hi vegin un reforç a les bonificacions fiscals i les altres facilitats que impulsem conjuntament des de l’Ajuntament, Generalitat i Ercros“.

Així mateix, fora del Pla 3D, hi ha en estudi la construcció d’una planta d’electròlisi d’aigua per a la producció d’hidrogen verd, també a la fàbrica de Flix. L’energia elèctrica que requeriria aquesta planta provindria del parc solar fotovoltaic que està previst construir a la mateixa fàbrica.

La inversió s’enmarca dins la previsió, per part d’Ercros d’invertir 40,4 milions d’euros a les seves fàbriques de Tarragona, en el marc del Pla 3D. El 85% d’aquestes inversions es destinarà a nou projectes de descarbonització, que reduiran un 35% el conjunt de les emissions directes de CO2 de les cinc fàbriques de la demarcació.

Actualment, la fàbrica química d’Ercros de Flix es dedica a la producció de fosfat dicàlcic per a l’alimentació animal. Així mateix, dins del mateix polígon hi ha l’edifici que alberga la planta de tractament de fangs de l’embassament de Flix, el qual serà preservat per captar empreses químiques i que així es va rubricar en un conveni a tres bandes entre la societat estatal Acuamed, Ercros i l’Ajuntament de Flix.

Després de força anys sense inversions productives a Flix, aquest anunci suposa un punt d’inflexió. Esperem que els propers mesos poguéssim fer més anuncis de noves inversions en la mesura que avancin els projectes que ara mateix estan damunt la taula de reindustrialització“, conclou el batlle.