Ajuntament de Flix
Avui divendres 24 de novembre, a dos quarts de 8 de la tarda i a Ca Don Ventura s’impartirà la xerrada “El poblament ibèric a Flix”, a càrrec de l’arqueòloga Carme Belarte. Aquesta xerrada forma part del Cicle “Íbers i romans a l’Ebre”, organitzat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), amb la col·laboració i el suport de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i els ajuntaments de Flix, Tivissa, Ascó i Benissanet.
El cicle de conferències “Ibers i romans a l’Ebre” sorgeix amb la voluntat d’apropar-nos, d’una forma global, al naixement, consolidació i evolució de la cultura ibèrica a l’actual comarca de la Ribera d’Ebre i, per extensió, a les Terres de l’Ebre, posant èmfasi també en el seu posterior procés de romanització.
Per tant, en aquest cicle de conferències, a partir d’una xerrada d’àmbit global que ens parlà de la formació del món ibèric a les Terres de l’Ebre, que coincideix en bona mesura amb el domini territorial dels ilercavons, diversos especialistes aprofundiran en aspectes concrets de la seva cultura, com per exemple el jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, a Tivissa, i l’evolució sociopolítica del territori ilercavó; el paper medul·lar del territori com a via de pas del general Hannibal durant la segona Guerra Púnica; el destacat poblament ibèric a la vila de Flix, o, en darrer terme, el procés de romanització de la comarca. També comptarem amb una sessió en la qual s’explicarà i valorarà la importància de la recerca arqueològica durant els darrers 40 anys a les nostres comarques.
Esperem que aquest programa, que seguint la col·laboració encetada entre el CERE i l’ACRE l’any 2015, serà publicat l’any 2018 en forma de dossier temàtic a la Miscel·lània del CERE, contribueixi a actualitzar el coneixement que tenim sobre els Ibers, una de les cultures que ha influït d’una forma més decisiva a les nostres terres, tot i que continua sent encara força desconeguda per la ciutadania. Esperem contribuir a mitigar-ho a través d’aquest conjunt de xerrades.
El cicle es clourà amb la presentació per part de Joan Martínez, arqueòleg dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, de les actes de la I Jornada d’Arqueologia de les Terres de l’Ebre.