Ajuntament de Flix

El ple del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat per unanimitat les bases per la concessió de subvencions per al reequilibri territorial comarca d’aquest 2023. La convocatòria, dotada amb 40.000 euros, deriva del conveni que l’ens comarcal i l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) signen cada any per destinar a projectes de millora de les infraestructures locals a quatre municipis riberencs que no formen part de la zona 1 de PENTA, concretament Benissanet, Ginestar, Miravet i Rasquera.

Aquests ajuntaments no es poden acollir als ajuts estats derivats de l’aplicació dels plans d’emergència nuclear, per la qual cosa el Consell Comarcal gestiona anualment una partida, a repartir a parts iguals entre els quatre municipis, a raó de 10.000 euros per ajuntament. El termini per presentar els projectes municipals al Consell és el 20 de novembre; les obres hauran d’estar executades i justificades abans del 15 de desembre.

A més, tots els grups comarcals han donat suport a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de 18 immobles situats a la Colònia de la Fàbrica de Flix, a instància del seu ajuntament, promovent la seva conservació pel seu valor cultural, històric i arquitectònic. Entre els immobles catalogats, construïts entre finals del segle XIX i principis del segle XX, consten edificacions singulars com el Quarterillo o Quarter Vell de la plaça Sant Jaume i Lo Casino del carrer Doctor Stroff, així com dos refugis antiaeris situats a les avingudes dels Xops i de Riba-roja i diversos edificis d’ús residencial privat, entre les quals la Casa del Director, les Cases per Encarregats i les dels Tècnics de l’avinguda dels Til·lers, i tambe la dels Contramestres del carrer Plienninger.

A més, a instàncies del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, l’Ajuntament de Flix també ha incorporat entre aquests Béns d’Interès Local el magatzem de l’estació ferroviària. Així, qualsevol actuació que es vulgui dur a terme haurà de respectar la planificació original i l’estructura urbanística de la Colònia, un barri singular creat al voltant de la implantació de la Societat Electroquímica (SEQF), amb capital alemany, concebuda com una ciutat jardí típica de l’arquitectura germànica de l’època, per acollir a les famílies estrangeres dels tècnics que treballaven a la fàbrica.