Gastroevents

Ahir diumenge, el Mercat Municipal de Flix es va omplir de bat a bat amb motiu de la inauguració de les VI jornades GastroEbre, el certamen professional dedicat a la cuina dolça, les postres i la pastisseria pioner a les terres catalanes. Aquesta edició, que se celebrarà fins demà dimarts, es va obrir amb un berenar popular molt especial, elaborat en directe pels xefs locals Pau Carranza, de  la Pastisseria Larrossa de Flix, i Llorenç Peral, pastisser al Gran Hotel Mas d’en Bruno. Tots dos van oferir un showcooking on van mostrar com s’elaboren els populars mostatxons, aquesta vegada amb un toc molt especial de xocolata.

Els xefs van estar precedits, però, per dues sessions igualment exitoses, les oferides per la cuinera i instagramer Laura Zurrieta, @croquetadexocolata; i la d’Oriol Balaguer, Millor Xef Pastisser per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Dessert 2018. El xef pastisser i mestre xocolater va portar fins a Flix la sensibilitat, la percepció i sofisticació creativa en forma  de dolços. Amb el seu habitual domini de l’escenari, Balaguer va elaborar un cacao en dos temps amb crema d’avellana, i va improvitzar uns arbres de Nadal de xocolata. I per part seva, Laura  Zurriaga, o cosa que és el mateix, @croquetadexocolata, una de les joves més trencadores del panorama actual, va ensenyar a fer brioixos sense gluten i sense sucres afegits, en una sessió on va  demostrar que la pastisseria també pot ser saludable.

Segona sessió de GastroEbre de luxe
I avui, en la segona jornada, s’espera que passin per l’escenari del Mercat Municipal de Flix grans figures de la gastronomia més llaminera. Miguel Guarro (10h.), director de pastisseria de l’escola Hofmann serà l’encarregat d’obrir la jornada amb una sessió de pastisseria creativa contemporània. Continuarà la pastisseria “sense límits” de Paula Domènech, formadora al CETT  Universitat ( 11 h). Seguidament (12 h), serà el torn dels grans postres creatius de Ricard Martínez, un dels referents de la cuina dolça del país. La matinal de la primera jornada la tancarà un altre jove guardonat, Àlex Lera, Premi Fava de Cacao 2020-2022, i Millor Pastís de Formatge de Catalunya 2022 (13 h).

La tarda del dilluns 23 podrem veure en directe a un altre dels grans, el guardonat Lluc Crusellas, Millor Mestre Xocolater del Món 2022, que arribarà des de la Pastisseria El Carme de Vic per demostrar per què va ser el millor del món (dilluns 23, 16.30 h). El testimoni l’agafarà un altre campió, el barceloní Albert Roca, Campió d’Espanya de Gelateria Artesana 2022 (dilluns, 17.30 h). Les postres de restaurant, del Restaurant Aürt* de Barcelona, les portarà el dilluns a les 18.30 h la xef Eva Feliu. Mentre que els joves estudiants de l’Escola Villa Retiro Xerta i de l’Escola  Hoteleria Tortosa posaran la cirereta a la jornada amb un showcooking col·lectiu a les 19.30 h.

El dimarts serà una jornada que obrirà el “xef de la mel”, Rafel Múria, de Quatre Molins, en Cornudella de Montsant (Dimarts 24, 10 h). La seva sessió anirà seguida de la pastisseria natural, sense gluten i vegana de Lucila Canero, de La Luciérnaga de Castelldefels (dimarts 24, 11 h). I tornarem a la pastisseria de restaurant, la de “5 estrelles”, que portarà el xef Josep Armenteros, del restaurant Gaig de Barcelona (dimarts 24, 12 h). GastroEbre Flix es clourà amb una nova sessió de la pastisseria de territori, de la mà de l’amfitrió Pau Carranza.

Aquesta edició de GastroEbre, una vegada més, oferirà, per tant un maridatge de la cuina tradicional i la cuina creativa. Es podrà veure en directe com es conjuguen en mans de grans figures de la pastisseria, i es podrà gaudir dels trucs i secrets de cuina de xefs de restaurants, de mestres pastissers i xocolaters, i d’experts en gelats d’autor.

Com és habitual, les sessions es poden veure també en directe des del canal de Youtube de GastroEvents, via streaming.

Sis edicions a les Terres de l’Ebre

GastroEbre va néixer l’any 2018 a Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb l’objectiu de promoure i difondre els productes i la gastronomia de les Terres de l’Ebre. Aquest 2023, es compleixen tres  anys consecutius que l’esdeveniment està dedicat exclusivament a la cuina dolça i a la pastisseria, “com a reconeixement de la feina que fan els pastissers, i els xefs pastissers dels restaurants, una tasca moltes vegades encara poc reconeguda”.

De fet, aquesta temàtica converteix a GastroEbre un esdeveniment gastronòmic únic, un referent en l’àmbit professional, ja que no se celebra cap  altre d’aquest nivell dedicat a la cuina dolça, ni a Catalunya ni a l’Estat.

GastroEbre, però, també és un esdeveniment concebut com a una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la gastronomia de les Terres de l’Ebre, i vol de servir “per  estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors (gran i petits), elaboradors i xefs, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels  professionals i les empreses del sector gastronòmic d’aquestes contrades”. Unes jornades que, enguany, es fan possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Flix, el Patronat de Turisme de la  Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Ribera de l’Ebre, la DOP Oli Terra Alta, Arròs del Delta, Castey i Grupo Rull.