Ajuntament de Flix

En les darreres analítiques d’aigua potable del municipi, confirmades ahir al vespre, s’ha detectat la presència d’un plaguicida (Propetanfos) i un nivell elevat de Bromodicolormetà (un dels THM), fet que implica l’aigua no apta per a consum humà.

A l’espera dels resultats de les contraanalítiques, ja realitzades, i després de tractar el tema amb l’agència de Salut Pública de Catalunya, es recomana el següent:

  • No fer ús de l’aigua de l’aixeta ni per al consum ni per a cuinar.
  • Reduir el temps de les dutxes i banys, fer-ho amb l’aigua més freda possible i ventilar banys i cuines.

Qui necessiti una alternativa a la compra d’aigua embotellada hi haurà un servei gratuït de proveïment mitjançant un camió cisterna instal·lat a l’Avinguda President Companys de 9 a 21 hores mentre no es normalitzin els valors.

Altra informació d’interès:

Els Trihalomentans (THM) són uns subproductes que es formen per la reacció del clor, utilitzat per a la desinfecció de l’aigua, amb matèria orgànica present a l’aigua captada. Els seus valors depenen de la concentració de matèria orgànica i d’alguns ions de l’aigua d’origen, la seva temperatura i el pH.

La cloració de l’aigua permet garantir la seva qualitat microbiològica. Per això cal subratllar la importància de prioritzar la qualitat microbiològica de l’aigua i no comprometre l’eficàcia de la desinfecció. No obstant, es recomana que la concentració de THM es mantingui als nivells més baixos que sigui possible, atesa la classificació com a possibles cancerígens d’alguns THM (classificació Grup 2B IARC) i la possible relació entre aquests compostos (especialment els THM bromats) i possibles efectes adversos per a la funció reproductora.

D’acord amb el que indica la OMS, es considera que la majoria de THM presents a l’aigua es transfereixen a l’aire degut a la seva volatilitat. Per això, l’exposició de les persones als THM presents a l’aigua pot derivar-se tant de la seva ingesta, com per inhalació i exposició dèrmica durant la dutxa o el bany.