Ajuntament de Flix

Avui dilluns 10 de febrer entra en servei al partit judicial de Falset (al qual pertany el Jutjat de Pau de Flix) el nou sistema de Registre Civil basat en l’aplicació informàtica Dicireg. Des de 2021, el nou sistema s’ha anat implementant progressivament als partits judicials de Catalunya i resta de l’Estat espanyol, nou sistema basat en la  Llei Orgànica 20/2011, de 21 de juliol, del Registre Civil, que substitueix a l’anterior norma legislativa de 1957. El BOE del passat 8 de gener publicada la resolució de la Direcció General de Seguretat Jurídica i Fe Pública per la qual s’acordava l’entrada en servei del nou sistema.

El nou sistema implica un canvi total pel que fa a l’organització del Registre Civil, tant en l’aspecte competencial com del propi Registre Civil, i en les relacions amb el ciutadà.

El canvi més significatiu és la informatització total dels processos, siguin les inscripcions com els tràmits d’expedients i relacions entre les diferents oficines del Registre Civil, processos basats en el nou programari Dicireg (sigles Digital Civil Registry). Si bé des de 1999 ja s’havia implantat un sistema informàtic als registres Flix (al partit Judicial de Falset, des de 2009), aquest seguia basant-se en l’antiga Llei Orgànica de 1957, i en essència era una translació del que es feia manualment en volums físics a fer-ho amb mitjans electrònics. El nou sistema, com s’ha esmentat, basat en la Llei Orgànica de 2011, ho canvia totalment. Si anteriorment els Registres Civils s’organitzaven seccions (naixements, matrimonis i defuncions pel que fa als jutjats de pau) i adscrits a un determinat lloc geogràfic, en el nou sistema el centre és el registre individual. Cada persona comptarà amb el seu propi registre, que inclourà des del naixement fins a tots aquells canvis que siguin significatius en les dades registrals i d’estat civil. A més, cada persona disposarà d’un codi alfanumèric únic que serà el que l’identifiqui dins del Registre Civil.

Totes les dades del Registre Civil restaran en una mateixa base de dades a nivell de tot l’Estat, i s’hi podrà accedir des de qualsevol oficina adscrita al Registre.

Els usuaris que precisin del servei del Registre Civil s’hi podran adreçar presencialment o, pel que fa a l’obtenció de certificats, també telemàticament, fent ús en aquest segon cas dels formularis que posa a disposició l’Administració de Justícia. Els certificats s’emeten en format digital (pdf), amb una signatura en codi de barres, els quals es podran imprimir en paper si és necessari, amb l’afegit que tant en format digital com les reproduccions en paper (que també es podrà fer el mateix usuari) es poden fer ús mentre el document sigui vigent. Els usuaris podran disposar d’un format i/o l’altre, segons les seues necessitats.

Així mateix, tots els processos relacionats amb el Registre Civil (matrimoni, canvi i traducció de noms i cognoms, rectificació d’errors, adquisició de nacionalitat, etc.), es tramitaran a través de l’aplicació Dicireg i pel mateix mitjà es rebran les pertinents resolucions quan el tràmit en precisi.

També un canvi significatiu, que s’havia anat anunciant, és la definitiva desaparició del Llibre de Família, que deixarà d’emetre’s. Tot i que serà un document vàlid per a qui en disposi, ja no s’hi podran afegir més dades; i si s’extravia o deteriora, tampoc s’emetran duplicats com s’havia vingut fent fins ara.

Així mateix, un altre fet que canvia i que ha generat polèmica allí on s’ha implementat el nou sistema, és el fet que ell lloc oficial de naixement dels nounats serà aquell on s’ha produït el part, i no el de l’oficina del Registre Civil on es faci la inscripció com s’havia vingut realitzant en les últimes dècades.

Canvis competencials

Fins ara, cada municipi disposava del seu Registre Civil, del qual l’encarregat n’era un jutge de Primera Instància en els caps de partit judicial i els jutges de pau en la resta de poblacions. Amb el nou sistema, la unitat bàsica és tot el partit judicial, com a Oficina General del Registre Civil (en el nostre cas, de Falset), de la qual dependran la resta ubicades en els jutjats de pau, que passaran a ser Oficines Col·laboradores del Registre Civil. L’encarregada del Registre Civil de tot el partit judicial ho serà la lletrada de l’Administració de Justícia de Falset, mentre que els jutges de pau deixaran de tenir competències en matèria de Registre Civil (tot i que conservaran les de caire judicial). Si bé aquesta dependència orgànica ja existia, amb el nou sistema com s’ha dit solament hi haurà un únic responsable (encarregat / encarregada) del Registre Civil en tot el partit judicial. La funció de les Oficines Col·laboradores serà de suport, amb la tramitació de procediments i el registre (naixements, matrimonis, defuncions i altres fets registrals).

Una altra novetat del nou sistema és que, si fins ara s’havia d’acudir a l’oficina del Registre Civil del municipi on la persona estava empadronada per iniciar determinats tràmits, ara serà possible adreçar-se a qualsevol oficina, la qual ho assignarà posteriorment allí on pertoqui.

Canvis en l’àmbit judicial

Al marge del Registre Civil, el passat 3 de gener es publicava al BOE Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia, que comporta la reestructuració de l’organització de l’Administració de Justícia. Entre altres coses, comporta l’augment de competències dels jutjats de pau. Entre altres coses, es recupera en l’àmbit penal la competència de celebrar judicis per delictes lleus (suprimida el 2015), i en l’àmbit civil, s’augmenta fins a 150 euros el límit per poder celebrar judicis verbals (abans, el límit era 90 euros), continuant amb les competències pel que fa a la celebració d’actes de conciliació. Així mateix, comptaran amb altres competències.

Així mateix, també canviarà la nomenclatura i els jutjats de pau passaran a denominar-se Oficines de Justícia.

No obstant, aquesta nova llei no es començarà aplicar fins al proper mes d’abril i ja se n’informarà més endavant amb més detall de les novetats pel que fa als jutjats de pau.