Recreació dels darrers combats de la Batalla de l’Ebre
Ajuntament de Flix
Les jornades de commemoració organitzades pel grup de recreació XV Brigada Mixta, l’Associació La Cana i l’Ajuntament de Flix, han comptat amb la participació de dinou grups vinguts d’arreu de l’estat espanyol i amb la presència de més de cent cinquanta recreadors que l’han fet possible de manera altruista i sense ànim de lucre.
D’aquesta manera, el dissabte 16 de novembre, exactament 86 anys després de l’efemèride, es desenvolupà a Flix una nova edició de la recreació del final de la batalla de l’Ebre. Una jornada iniciada de bon matí amb l’activitat estrella de les jornades i que cada any acull més visitants, el museu viu amb diorames desplegats pel poble. Una experiència immersiva per fer un viatge en el temps, des de l’inici de la Guerra Civil i fins al final de la Batalla de l’Ebre, permetent als visitants conèixer la història i els fets més transcendentals des de dins. Una experiència que cada any intenta variar incorporant nous diorames per no deixar de sorprendre els espectadors.
Museu viu amb diorames desplegats pel poble
A la tarda, va ser el torn de la recreació dels darrers combats de la batalla, mostrant la maniobra de replegament realitzat per l’exèrcit de la República abans de travessar l’Ebre pel pont de ferro i fer-lo volar, finalitzant així la batalla de l’Ebre. A la recreació, es rememora aquest últim episodi, amb el pas de tropes i civils, i els combats entre els dos exèrcits contendents amb l’intent de l’exèrcit republicà de cobrir i protegir aquella maniobra de replegament.
Altres activitats
Al marge de la recreació i del museu vivent, es van programar altres activitats vinculades a l’episodi del final de la batalla de l’Ebre i la guerra civil.
Els actes es van iniciar el dijous amb el lliurament del guardó Pont de ferro que enguany ha reconegut la tasca de Josep Maria Àlvarez i el grup DEMD-Ebre en un acte celebrat a l’edifici Lo Sindicat i que va comptar amb la cloenda musical de Joan Rovira.
Presentació de l’exposició del COMEBE i presentació del llibre de Jordi Mateu
El divendres, 15 de novembre, a Ca Don Ventura es va inaugurar l’exposició “Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i a la Batalla de l’Ebre”, a càrrec del COMEBE. Posteriorment, es va presentar el llibre, “Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1939-1939)”, a càrrec de l’autor, Jordi Mateu Guarro, i de la presentació de l’historiador Pere Muñoz. La jornada va finalitzar amb la novetat d’enguany, una petita recreació de l’inici de la Batalla de l’Ebre a Flix amb els primers combats la nit de Sant Jaume de 1938.
Al marge dels diorames i la recreació del dissabte, al passeig de l’Ebre es va instal·lar la Fira Militaria, habitual en totes les edicions.
Finalment, el diumenge es van concloure les jornades amb una caminada per espais urbans centrada en la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre i guiada per membres de l’Associació La Cana.