- El DEMD-Ebre i Josep Maria Àlvarez reben el Guardó Pont de Ferro per la seva contribució exemplar a la preservació de la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre.
Guardonats amb representants institucionals
Ajuntament de Flix
El DEMD-Ebre i Josep Maria Àlvarez Clua van rebre el Guardó Pont de Ferro, un reconeixement creat l’any passat per iniciativa de l’Ajuntament de Flix amb el suport del COMEBE i el Memorial Democràtic de la Generalitat per retre homenatge a totes aquelles persones i entitats que han contribuït en la defensa de la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre.
El DEMD-Ebre ha estat la primera entitat en rebre el reconeixement per la seua tasca en la recuperació i difusió de la memòria democràtica a les Terres de l’Ebre, convertint-se en un referent a Catalunya en l’ensenyament d’aquesta memòria a les aules. Creat el 2018 per professorats compromesos, el DEMD-Ebre ha implicat 13 centres de secundària i 30 docents, amb projectes educatius com “Portes de la memòria” i “La sanitat a la Batalla de l’Ebre”. També han organitzat el Premi Petjades de narrativa històrica, coordinat activitats amb el festival FRONT de cinema i participat en iniciatives com la col·locació de llambordes de la memòria. La seva labor fomenta entre els joves l’interès actiu per la història i el compromís amb la justícia social.
Membres del DEMD-Ebre rebent el guardó Pont de Ferro a mans del batlle de Flix, Francesc Barbero, i el director del Memorial Democràtic, Jordi Font
Josep Maria Àlvarez ha estat el segon guardonat amb el Pont de ferro, pagès i investigador de la Terra Alta, que ha tingut dedicació exemplar en la recuperació i difusió de la memòria històrica de la guerra civil i, especialment, de la batalla de l’Ebre. Des de petit, la seva passió pel període l’ha portat a estudiar, explorar i documentar amb rigor tant els espais de batalla com les històries dels combatents, recollint valuosos testimonis de supervivents i familiars. La seva tasca altruista ha permès identificar centenars de cossos de soldats, impulsant la conservació d’espais històrics i compartint aquest coneixement amb estudiants i investigadors d’arreu, convertint-lo en un referent en la preservació de la memòria democràtica.
Josep Maria Àlvarez agraïnt el reconeixement després de rebre el guardó
L’edifici lo Sindicat de Flix va ser l’espai escollit per lliurar el guardó, una rèplica a petita escala del pont de ferro original i tot un símbol, ja que amb la seua voladura es posava punt i final a la Batalla de l’Ebre el 16 de novembre de 1938.
L’acte, conduït pel periodista Andreu Prunera i musicat pel cantant Joan Rovira, va comptar amb la presència de diversos representants institucionals, entre ells, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt, el director dels Serveis Territorials de Justícia de les Terres de l’Ebre, Gerard Vidal Pallarés, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Font Agulló.
Actuació de Joan Rovira com a cloenda de l’acte
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, ha posat en valor la tasca que s’està fent per recuperar i transmetre la memòria històrica i democràtica de les Terres de l’Ebre. “Ho exemplifica el guardó Pont de Ferro, una iniciativa municipal, i els premiats d’enguany”, ha dit Gonell, destacant dels guardonats “la tasca de recerca i de transmissió a les generacions més joves, importantíssim per al present i per al futur”.
“Aquest esdeveniment és molt més que un acte de lliurament de premis: és una reivindicació del treball, la passió i la dedicació de qui ha fet de la defensa de la nostra història un compromís ferm”, ha assegurat el batlle de Flix, Francesc Barbero.
Amb aquest esdeveniment Flix dona el tret de sortida a un cap de setmana ple d’actes inclosos al programa de la recreació històrica del final de la Batalla de l’Ebre a Flix.