El compte enrere perquè comencin les jornades més llamineres del calendari ja ha començat. Del 20 al 22 d’octubre, el municipi riberenc de Flix s’omplirà d’aromes a sucre, vainilla, xocolata, fruites i llevat amb Gastrodolç Flix. El certamen, fins l’any passat anomenat, GastroEbre, ubicarà al municipi de la Ribera de l’Ebre en l’epicentre de la cuina dolça, les postres, els pastissos i els gelats. I serà de la mà de grans figures de la cuina i de la pastisseria, com ara, Oriol Balaguer, Gessamí Caramés, Pau Carranza o Toni Vera, que oferiran espectaculars showcookings.
Durant tres dies el Mercat Municipal de Flix albergarà les sessions magistrals de pastisseria, rebosteria i gelateria en directe per a reivindicar el paper protagonista de la cuina dolça en la gastronomia. Enguany, a a més, el certamen oferirà un emotiu reconeixement a una de les figures més destacades de la cuina dolça i de la gastronomia catalana: Jordi Butrón (1967). Serà el dimarts 22 (11.30 h) quan el certamen repassi la trajectòria d’un dels xefs que ha marcat una pàgina en la història gastronòmica catalana, en ser l’artífex del primer restaurant de postres del món, l’Espai Sucre (2000-2024), i el primer el món a crear un sistema pedagògic per a ensenyar pastisseria de restaurant. Malgrat que va tancar les portes del seu establiment el passat juliol, el mestre pastisser segueix compartint els seus coneixements i la seva passió per la pastisseria, i ho farà també a GastroDolç Flix.
Primera sessió de pastisseria creativa i de territori
Aquest 2024, GastroDolç Flix tornarà a harmonitzar la cuina dolça tradicional i la pastisseria d’avantguarda gràcies a les masterclass i demostracions en directe de grans figures del món dolç de diverses generacions. Tres jornades que endolciran el municipi de Flix i les pantalles (es podrà seguir en directe des de GastroEvents Online a youtube).
El certamen s’inaugurarà diumenge dia 20 a la tarda (17.30 h) amb un dels “imprescindibles”: Oriol Balaguer. Millor Xef Pastisser 2018 per l’Acadèmia Internacional de Gastronomia Internacional Relais Desserts, Balaguer pujarà a l’escenari de Flix per a compartir amb els assistents “L’excel·lència de la pastisseria creativa”. Una sessió que, com és habitual, estarà plena de sensibilitat, percepció, luxe i sofisticació.
Li seguirà l’amfitrió del certamen, el pastisser flixanco Pau Carranza, de la Pastisseria Larrosa (Millor Pastís de Formatge 2024 i Millor Pa de Sant Jordi de Catalunya 2024), que mostrarà el secret del seu pastís de formatge (18,15 h). I, abans del tradicional berenar popular, la cuinera més televisiva i “dolça” del territori, Gessamí Caramés, i la seva germana Clàudia, de la Meleta de Romer (l’Ametlla de Mar), pujaran a l’escenari per oferir una llaminera i original sessió de “Pastissos i Cocteleria amb Oli de la DOP Oli Terra Alta” (19.00 h).
Una “farcida” segona sessió
La segona sessió de GastroDolç Flix, que se celebra gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Flix, comptarà amb grans mestres del dolç, com ara Josep Esturi, actual cap de pastisseria de l’Hotel Mandarin Oriental Barcelona 5* GL. Serà una oportunitat per veure en directe com elabora els pastissos de gran luxe en l’establiment (10.00 h).
El pa de forner també tindrà el seu lloc a GastroDolç Flix. Així, podrem escoltar i veure “la fleca en directe” de la mà dels germans Sistaré, del Forn de Pa Sistaré de Reus, i de Panàtics (10.45 h).
La segona jornada comptarà també amb altres demostracions de cuina de restaurant, com les que oferiran Víctor Torres, xef de Les Magnòlies* i Quirat* (11.45 h), i Mar Ibáñez, pastissera del restaurant Aürt* i guanyadora del Best Dessert d’Espai Sucre 2023 (17.15 h).
De fet, la segona jornada de Gastrodolç Flix tindrà molt accent femení, ja que també es podrà veure en directe a Paula Domènech, que portarà a l’escenari la pastisseria vegana, sense lactosa i sense gluten (12.30 h); i a la jove pastry xef Ruth Gou, Fava de Cacau 2024, i Premi Alumini 2024 a la millor trajectòria pel Gremi de Pastisseria, que presentarà el nou concepte de GOU pastisseria & Nareta Cafè, on combina la pastisseria & brunch (16.30 h).
El dilluns a les 18.15 h es podrà veure en el escenari del Mercat Municipal de Flix al pastisser local Llorenç Peral, de la Pastisseria Els Perxis, que oferirà una sessió de bomboneria amb producte de territori; i serà el torn de la gelateria creativa, que vindrà de la mà de Jordi Guillem, que presentarà una sessió amb l’arròs del Delta de l’Ebre com a ingredient protagonista de les postres.
Tercera sessió, una cloenda de luxe
GastroDolç Flix “vessarà” xocolata, cremes, gelatines i mil i un ingredients de cuina dolça i de pastisseria. Perquè, durant els tres dies es veurà com la regalèssia de Km0 pot ser un producte de luxe a la pastisseria, com les botifarres no són només salades, o com les postres mai passen de moda, com els taps de Cadaqués, que recuperaran en directe els germans Josep i Jaume Font, en la seva sessió dimarts a les 10.40 h. Serà després de l’esmorzar de fleca que oferirà als assistents a les 10 h en Pau Carranza, premi Millor Pa de Sant Jordi 2022.
La tercera sessió serà, sens dubte, un dels plats forts del programa. Com en un àpat, el certamen ofereix el millor al final. Unes “postres” de luxe que representarà el reconeixement a Jordi Butrón (dimarts a les 11.30 h).
I una cloenda de luxe, amb el showcooking del tricampió Millor Croissant de Mantega d’Espanya, Toni Vera.
Set edicions a les Terres de l’Ebre
GastroEbre va néixer l’any 2018 a Horta de Sant Joan (Terra Alta), amb l’objectiu de promoure i difondre els productes i la gastronomia de les Terres de l’Ebre. Aquest 2024, es decideix renombrar el certamen com GastroDolç Flix, no en va, es compleixen quatre anys consecutius que l’esdeveniment està dedicat exclusivament a la cuina dolça i a la pastisseria, “com a reconeixement de la feina que fan els pastissers, i els xefs pastissers dels restaurants, una tasca moltes vegades encara poc reconeguda”.
GastroDolç Flix, però, també és un esdeveniment concebut com a una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la gastronomia de les Terres de l’Ebre, i vol de servir “per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors (gran i petits), elaboradors i xefs, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses del sector gastronòmic d’aquestes contrades”.