Imatge cedida

Ajuntament de Flix

Aquest dimecres s’ha celebrat la dissetena edició del Tradijoc, la trobada de jocs populars i tradicionals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta que compta amb la participació de tot l’alumnat que cursa 1r d’ESO d’ambdues comarques.

Es tracta d’una iniciativa endegada ara fa disset anys pel professorat del departament d’educació física dels instituts de Flix i Julio Antonio de Móra d’Ebre a la qual s’hi van afegir posteriorment l’institut Terra Alta de Gandesa, l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea, l’Institut Escola 3 d’Abril de Móra la Nova i l’Escola d’Educació Especial Jeroni de Moragas de Móra d’Ebre.

En aquesta edició s’ha comptat amb la participació de més de 280 xiquets i xiquetes dels centres esmentats que ha comptat amb la dinamització de cinquanta monitors i monitores, així com l’acompanyament de 20 professors/es.

Com és habitual des de la primera edició, es publicarà un petit llibre que recull els jocs que s’han practicat al llarg de la jornada, amb textos en català, castellà i anglès, que editarà l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó amb el patrocini del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. El llibret conté més de 30 jocs tradicionals de les Terres de l’Ebre entre els quals podem destacar el joc de les birles, les carreres de pedres, de sacs i amb els peus lligats, jocs de persecució com moros i cristians, jocs típics de romiatges com ara la corretja i estirar la corda, jocs de carrer com el tello o xelma, els quatre cantons, el mocador, les boles, la rebelluga…

Tradijoc és, doncs, un projecte molt ambiciós que ja s’ha consolidat i que manté aquell objectiu primer d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de les nostres comarques. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. “Conscients dels valors inherents del joc tradicional, pensem que aquest pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’inclusió, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta”, ha declarat Biel Pubill Soler, professor d’Educació Física de l’Institut de Flix i coordinador del Grup de Treball del Tradijoc 2023.

Per a fer possible aquests objectius s’ha comptat amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Flix, a més de la col·laboració de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.