Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre / Ajuntament de Flix

Gemma Carim i Francesc Barbero són els dos membres del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre que representaran als municipis de la comarca en l’òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear (FTN); el portaveu del Govern comarcal, Sergi Borràs, n’és el substitut.

L’elecció de qui representarà el Consell Comarcal de la Ribera, celebrada en el Ple d’ahir 30 de març un cop s’han aprovat els Pressupostos de la Generalitat, va comptar amb els vots favorables del grup majoritari d’ERC-AM, de tres dels cinc consellers de Junts per Catalunya, que formen part del Govern comarcal amb els republicans, i de la única delegada de la FIC. Dos consellers de Junts (Josep Solé i Jesús Benaiges) van abstenir-se, com també la única representant d’Agrupació Electors; mentre que els dos consellers del PSC van votar-hi en contra, al·legant que “els únics representants comarcals són del partit que va votar en contra d’aquest impost al Parlament”, va dir el portaveu socialista, José Luís Aparicio, en al·lusió a l’esmena en la llei de Pressupostos de la Generalitat que a finals de l’any passat van presentar Junts i PSC, modificant el reglament que desplega el repartiment dels 60 milions d’euros anuals que han de pal·liar l’impacte que tindran el tancament de les nuclears al territori.

La nova governança del FTN ha ampliat els diners per al territori, del 20 al 50% de l’impost mediambiental català que grava la producció elèctrica nuclear, uns 60 milions d’euros, ampliant el radi de municipis beneficiats dels 20 als 30 quilòmetres a l’entorn dels reactors, excloent els majors de 12.000 habitants. A més, la votació al Parlament n’ha canviat l’òrgan de govern, on ja no hi són tots els alcaldes de la zona 1 del PENTA, que a la pràctica donava participació a tots els alcaldes de la Ribera en la decisió del repartiment del fons, si no una nova composició en la qual hi haurà dos membres del Consell Comarcal de la Ribera, que són els que ahir va designar el ple comarcal.

Intervencions de ERC, Junts i PSC, els tres grups majoritaris al Ple

Les paraules del portaveu socialista, en referència a que els dos representants comarcals són d’Esquerra, van suscitar una picabaralla política en el Plenari comarcal, amb la intervenció dels tres grups polítics majoritaris: ERC-AM, Junts i PSC. El republicà Francesc Barbero va titllar de “poc elegant que els socialistes recriminin a ERC la decisió del Govern comarcal quan la modificació de PSC i Junts al Parlament ha fet perdre representació a la Ribera d’Ebre en la governança dels fons nuclears”. El republicà va fer referència “als 15 anys que ERC ha estat lluitant per crear aquest fons, quan altres partits els tombaven al Tribunal Constitucional” i al fet que, amb el nou reglament, que desplega el repartiment dels fons, “la Ribera d’Ebre perd representació, quan som la comarca que més municipis té dins la Zona 1 del PENTA (a 10km dels reactors). En l’anterior proposta, amb la que ja es venia treballant, hi havia les alcaldies de tots els nostres pobles”, va dir Barbero. Per la seva banda, el portaveu de Junts, Sixte Melchor, va posar l’accent que en la votació d’ahir “es voten representants de la comarca, no partits” i justificant les dos abstencions de Junts a la votació comarcal, “és per no entrar en batalles polítiques que no beneficien als nostres pobles”, va dir Jesús Benaiges.

La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, va posar fi a les intervencions dient que “només demano que els representants del Consell Comarcal defensem en tot moment els interessos de tota la Ribera d’Ebre perquè amb la inversió dels fons nuclears són una oportunitat per crear riquesa i ocupació; ens hi juguem el nostre futur”.

Primera reunió dels FTN, a l’abril

Així doncs, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera i el conseller de Promoció Econòmica, que a més són alcaldes de Vinebre i Flix, participaran en la primera reunió de l’òrgan de governança dels fons nuclears, prevista a mitjans d’abril, i presidida pel Conseller d’Empresa i Treball, amb els alcaldes dels dos municipis que alberguen les centres nuclears d’Ascó I i II i Vandellòs II com a vicepresidents.

En seran vocals, juntament amb dos representants dels Consells Comarcals del Baix Camp, dos membres dels Consells del Baix Ebre, Priorat i Terra Alta; l’alcalde del municipi més gran i més petit de la Zona 1 del PENTA, que en el cas dels reactors de la Ribera són Móra d’Ebre i la Figuera; un representant d’ACCIÓ, quatre membres de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives del territori, un representant de la Cambra de Comerç de Reus i de la Cambra de Tortosa. La llei que crea l’òrgan de govern dels fons també preveu una assemblea ampliada, com a mínim un cop a l’any, amb tots els alcaldes i alcaldesses dels municipis beneficiaris d’aquest fons.

La sessió plenària va començar amb un minut de silenci com a mostra de suport a la família i els veïns de la jove de Garcia, condemnant la seva mort violenta i refermant el compromís del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre per acabar amb la xacra social de la violència contra les dones, que la setmana passada va consternar la comarca.