Imatge de la recreació realitzada en la nova ubicació a la zona de l’Era Nova.

Ajuntament de Flix

Dissabte passat 19 de novembre, a la tarda, es desenvolupà a Flix una nova edició de la recreació del final de la batalla de l’Ebre, amb la participació de 160 recreadors integrats en els 16 grups que hi foren presents. La novetat d’aquesta edició fou el canvi d’ubicació de la recreació, que tingué lloc a la zona de l’Era Nova. Flix fou l’últim poble on s’efectuà el pas de tropes travessant l’Ebre, en la maniobra de replegament realitzat per l’exèrcit de la República, fet amb el qual finalitzaria la batalla de l’Ebre. A la recreació, es rememoren aquest últim episodi, amb el pas de tropes i civils, i els combats entre els dos exèrcits contendents amb l’intent de l’exèrcit republicà de cobrir i protegir aquella maniobra de replegament.

Prèviament, al matí i en diversos indrets del centre de la població, hi hagué el museu vivent, amb diorames que recreaven alguns aspectes relacionats amb la batalla de l’Ebre i la guerra civil, des de l’ensenyament en els dos bàndols, alguns del primers i darrers combats a la batalla de l’Ebre, el subministrament d’aliments, la sanitat, etc. Es realitzaren fins a tres visites guiades, durant les quals participants en els diorames explicaven allò que estaven recreant.

A la recreació hi van participar al voltant de 16o persones, totes elles integrats del 16 grups que hi foren presents. Així mateix, també recreadors d’aquests mateixos grups foren els encarregats de la representació dels diorames.

Altres activitats

Al marge de la recreació i el museu vivent, es van programar altres activitats vinculades a l’episodi del final de la batalla de l’Ebre i la guerra civil.

Dimecres 16 de novembre, a Ca Don Ventura s’inaugurà l’exposició “Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil 1931-1939”, amb divesos plafons explicatius i una mostra de material i documents relacionats amb aquest cos policial i la projecció d’un vídeo. Després de la inauguració s’impartí la conferència, “Els Mossos d’Esquadra i la Guerra Civil Espanyola”, a càrrec del sotsinspector Fèlix González Fraile, cap del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra.

L’endemà, dijous 17 de novembre, també a Ca Don Ventura, es presentà el llibre La tomba de l’Ebre, de l’escriptor local Andreu Carranza Font, una novel·la històrica d’amor i guerra on el riu Ebre n’és el protagonista. A l’acte hi van participar l’escriptor moranovenc Miquel Esteve Valldepérez i l’autor, Andreu Carranza Font.

Dissabte 19 de novembre, al marge dels diorames i la recreació, a la plaça del Mercat s’instal·là la fira Militària, habitual en totes les edicions. I a la tarda, al cinema de La Unió Social, es projectà el documental “La Llibreta del Dr. Gras”, un documental de Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera que explica la història de la fossa de la guerra civil exhumada al mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre i de la llibreta del metge que permet recuperar els cossos d’alguns excombatents enterrats allà.

Finalment, diumenge 20 de novembre es desenvolupà l’últim dels actes, la caminada pels espais de la batalla de l’Ebre, a la zona de Montredons. La caminada s’efectuà per les últimes posicions defensives republicanes a la batalla de l’Ebre, amb les explicacions de l’historiador local Jauma Blanch Amorós. A més, també es donà lectura a cartes de soldats participants la batalla. El trajecte comptà així mateix amb l’ambientació per part dels grups de recreació XV Brigada Mixta de Flix i Pàndols 38 del Pinell de Brai.

Al marge de la participació dels recreadors comentada més amunt, també cal destacar el gran nombre de públic que va assistir a tots els actes programats.

Diorama recreant un hospital de campanya.

Un instant de la caminada guiada.