Ebre Digital

Andrea Barceló Palliso

La història de les pistes de tennis de Flix es remunta a 1901, segons se’n té documentació. La primera pista de tennis a Flix es va construir a la vivenda del primer director de Fàbrica, que era alemany. Es pot constatar, doncs, que l’origen del tennis a Flix equival a l’arribada dels alemanys i a la construcció de la Fàbrica, ja que els alemanys eren considerats l’elit de la indústria europea, amb el qual van portar amb ells diferents iniciatives culturals i esportives, i una d’elles el tennis.

Posteriorment, el 1916, es van inaugurar les primeres pistes de tennis de la colònia Fàbrica, les que encara es conserven, al costat de la residència de treballadors, el Casino; es construeixen inicialment dos pistes de terra batuda. El 1916 també es constitueix com a tal el Club de tennis Electroquímica de Flix, considerat dels primers clubs de Catalunya i Espanya.

El 1924 el Club comença a participar en les primeres competicions de tennis a nivell català i estatal. També se’n té coneixement, i encara se’n conserva una part, d’un local social annex a les pistes. Cap al 1940 es construeix una tercera pista de tennis a la pista poliesportiva que hi havia al costat de les pistes, i annexa a aquesta se’n construeix una nova de poliesportiva. Aquesta tercera pista es converteix en la primera pista de tennis dura a la província de Tarragona i de les primeres de Catalunya, juntament amb una de les dues ja existents de terra batuda, convertida en dura; de fet va ser la primera de Catalunya que va ser il·luminada.

Segons els diferents documents escrits i gràfics, les instal·lacions construïdes el 1916 eren modèliques. L’antiga fàbrica de Flix, regentada pels alemanys, prestava especial atenció a aquest tipus de complementació per als treballadors. Si és cert, però, que hi havia limitació, ja que no tothom podia jugar en aquestes pistes de tennis; no per ser treballador s’hi podia jugar, ja que hi havia cert classisme. Només podien assistir a les pistes tècnics i fills de tècnics, i a finals dels 70 es va obrir l’accés a tothom.

Amb tot, aquestes pistes s’han anat deteriorant amb els anys. Quan la Fàbrica va passar de mans dels alemanys a la regència per part de companyies espanyoles, en aquest cas Ercros, es van abandonar per motius econòmics. Amb els alemanys es coneix que hi havia dues persones que es cuidaven de tot el recinte, tant a nivell de jardineria com a nivell de les pistes de terra batuda, que suposaven un treball continu i molt curós. “De manera oficial no s’han intentat recuperar aquestes instal·lacions, però jo sí que a títol personal he somiat moltes vegades en recuperar aquestes pistes”, afirma Sisco Castellví president del Club de tennis Flix.

Tanmateix, quan hi va haver la transició de tota la documentació de l’Estat espanyol cap a la Generalitat de Catalunya, els anys 80, el Club de tennis Electroquímica de Flix no pot convertir-se en l’actual Club de tennis Flix, i per aquest motiu el club actual no data de l’origen del club, el 1916. “A títol burocràtic perdem aquesta antiguitat”, confirma Castellví. Actualment, les activitats del club es duen a terme a les pistes del poliesportiu municipal, i continuem amb les competicions i les formacions.

En conclusió, les primeres pistes que encara es conserven a Flix no només van ser les primeres a les Terres de l’Ebre, sinó de les primeres de Catalunya, i dels cinc primers llocs d’Espanya.

Tècnics de l’electroquímica en una de les pistes de tennis, als anys 40 (Font: Arxiu Municipal de Flix)

Exercicis durant un curset realitzat l’any 1972 (Font: Arxiu Municipal de Flix)

 

(Font: Ebre Digital)