Ajuntament de Flix

El passat 5 de juliol, al vespre, a Ca Don Ventura es van presentar els resultats de les excavacions efectuades aquests darrers dies a les instal·lacions de l’antiga fàbrica de Cloratita, a la Reserva de Sebes. Un dels principals elements excavats, tal com es va poder desprendre durant la xerrada, fou l’espai destinat a polvorí, com a dipòsit d’emmagatzematge de l’explosiu produït a l’antiga fàbrica, espai que es trobava soterrat revestit amb formigó. També es trobaren entre els sediments altres elements constructius i objectes durant les excavacions d’aquesta campanya, tal com es va exposar.

La xerrada fou realitzada per tres dels integrants de l’equip d’excavació format per alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Durant l’exposició, es parlà de la història de la fàbrica de la Cloratitat, els resultats de l’actual campanya d’excavació i les propostes de futur. En finalitzar la xerrada, s’obrí un torn obert de paraules on intervingueren diverses persones del públic plantejant preguntes als conferenciants i/o aportant dades i coneixements sobre la Cloratita.

La d’aquest estiu és la segona intervenció arqueològica que es fa a la zona de les instal·lacions d’aquesta antiga fàbrica d’explosius. La primera campanya a les instal·lacions de la Cloratita tingué lloc l’estiu de 2019. En tots dos casos, hi han participat alumnes del Grau d’Arqueologia de la UB, dirigits pel professor Jordi Ramos. Així mateix, en les dos campanyes realitzades, han comptat amb el suport de l’Ajuntament de Flix i l’Associació Cultural La Cana.

Imatge dels treballs d’excavació on es pot veure un dels accessos del polvorí (Fotografia: Twitter @passatmesrecent)


Els integrants de l’equip d’excavació, en finalitzar la xerrada. (Fotografia: Ajuntament de Flix)