Ajuntament de Flix

La Ribera d’Ebre va estrenat el passat mes d’abril una nova edició de l’Ebre Lumen, un festival audiovisual de vídeo mapping, que consisteix a projectar imatges amb música sobre superfícies reals per aconseguir efectes de moviment o 3D. Tot i que aquesta tècnica fa temps que s’utilitza i se n’han fet projeccions a diversos indrets de Catalunya, Ebre Lumen destaca per ser el primer festival de vídeo mapping a Catalunya i la seva singularitat recau en el fet que les projeccions es fan sobre el patrimoni natural, material i immaterial fluvial lligat al riu Ebre. D’aquesta manera, la Ribera d’Ebre pretén esdevenir un referent a Catalunya en l’art del vídeo mapping. Per això, del 22 d’abril al 4 de juny, dotze pobles de la comarca acullen la segona edició de l’Ebre Lumen.

En aquesta edició es projecten dos vídeo mappings per setmana —un en divendres i l’altre en dissabte— en espais naturals singulars de les poblacions d’Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, la Serra d’Almos, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Miravet, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol i Vinebre. “S’hi poden veure obres de creatius visuals professionals de Catalunya, l’Estat Espanyol i també de països com Brasil, Colòmbia o Itàlia”, comenta Albert Pujol, comissari del festival. Així, Ebre Lumen pretén explorar les possibilitats que ofereixen les obres d’animació híbrides i construir noves narratives mitjançant la innovació i les arts audiovisuals. També es busca, la creació d’un nou atractiu turístic i cultural en format festival itinerant per diverses poblacions, sempre en llocs singulars lligats a la natura i amb el patrimoni fluvial com a protagonista.

La data escollida per projectar a Flix és el proper dissabte 7 de maig i l’espai serà l’antiga colladora i el lledoner, com en la passada edició. A més a més, per oferir una experiència més completa al voltant del festival, l’Associació Cultural La Cana i el Grup Natura Freixe han organitzat una sèrie d’activitats.

En el cas de La Cana, durant tots els dissabte de maig, el dissabte 7 inclòs, han organitzat el  “Temps de patrimoni i gastronomia”, una activitat d’aproximadament tres hores que consisteix en una visita guiada al Castell Nou i al Refugi Antiaeri i en acabar un tast de vermut i vi a càrrec de Lo Pas de Barca. A més a més, la Cana ofereix l’opció de dinar, facilitant la reserva als restaurants de la població. El preu de l’activitat és de 15 euros per persona i cal fer-ne la reserva prèviament trucant al 654 65 19 66 o enviant un correu electrònic a lacana.flix@gmail.com.

Pel que fa al Grup Natura Freixe, exploren “El món dels ocells” amb una activitat que s’inicia al Mas del Director, centre d’informació de la Reserva Natural de Sebes, per ubicar els visitants a l’espai natural i explicar-los breument les característiques d’aquesta zona d’aiguamolls. A continuació, es mostraran els observatoris de la Llacuna i de la Vall de Sant Joan, des d’on es podran observar aus gràcies als prismàtics facilitats pel GNF a tots els assistents. Els tècnics especialitzats ensenyaran a distingir diferents aus emblemàtiques de les zones humides com els blauets, els agrons o les arpelles. Finalment, hi haurà l’opció d’acabar l’activitat amb un taller de construcció de menjadores per a ocells, que els participants es podran endur a casa per ajudar a les aus que viuen en zones urbanes a aconseguir aliments. Es tracta d’una activitat d’una hora i mitja que es realitzarà el 6 i el 7 de maig per un preu de 5 euros per persona i 12 euros amb la menjadora (opcional). Cal fer la reserva prèviament a www.freixe.cat/agenda o al telèfon 977 26  51 12.

Les persones interessades poden consultar el calendari de projeccions i d’activitats organitzades al voltant del festival a  ebrelumen.riberaebre.org.