Les dotze riberenques homenatjades

El Cinema de La Unió Social de Flix va acollir el passat divendres la celebració del 13è Reconeixement de les dones dels pobles de la Ribera d’Ebre, un acte organitzat per Consell Comarcal en col·laboració amb les diverses associacions de dones de la comarca. L’acte commemoratiu se celebra cada any a un municipi diferent i aquest any, recuperant l’edició del 2020 suspesa per la pandèmia, el poble amfitrió ha estat Flix.

L’homenatge se celebra des de fa tretze anys coincidint amb la setmana del Dia Internacional de la Dona, com a tancament dels actes commemoratius. L’acte ha reunit més de cent cinquanta persones, entre càrrecs institucionals i representants de les associacions de dones d’Ascó, Benissanet, Garcia, Ginestar, Flix, Miravet, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa i Vinebre.

L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha donat el tret de sortida a l’acte i s’ha mostrat satisfet de poder recuperar uns reconeixements que s’han hagut d’anul·lar en les dues darreres edicions per les restriccions imposades per la pandèmia. “Estem molt contents que avui sigui un dia de retrobament de totes les associacions de dones de la comarca; retrobament en la lluita feminista, de memòria i justícia social”, ha explicat. “Avui, a més, volem enviar un escalf a les dones i les nenes d’Ucraïna que estan sofrint les conseqüències de la guerra. Malauradament d’aquí a uns anys, explicaran històries de guerra i postguerra, com les que van viure fa gairebé vuitanta anys les nostres mares i iaies”, ha afegit.

Vera Llombart, regidora de l’Ajuntament de Flix, s’ha encarregat de llegir el manifest institucional. “Davant les desigualtats, discriminacions i violències estructurals que pateixen les dones pel sol fet de ser dones, hi ha dos canvis imprescindibles i inajornables. En primer lloc, el paper actiu dels homes per identificar i rebutjar els estereotips i, en segon lloc, una resposta institucional que ha d’estar a l’altura”, ha destacat.

Marta Marqueta, presidenta de l’Associació de Dones de Flix, ha estat l’amfitriona i s’ha encarregat de presentar l’acte. Cada una de les homenatjades ha rebut un ram de flors i un representant de la família n’ha llegit una petita biografia.

Moment del reconeixement a Assumpció Rey Jové de Flix

Les dones de la Ribera homenatjades en aquesta edició (per elecció de cadascuna de les associacions locals de dones) han estat: Maria Teresa Batiste Teixidó de Vinebre, Pirmi Micola Cedó de Tivissa, Silvia Català Viñes de Riba-roja, Rosa Piñol Farnós de Rasquera; Magdalena Anguera Sancho de Móra la Nova, Montserrat Abelló Escoda de Móra d’Ebre, Paquita Avante Avante de Miravet, Maria Mauri Poll de Ginestar, Rosa March Morera de Garcia, Maria Carmen Bonfill Ferré de Benissanet, Anna Maria Jordà Sans d’Ascó i Assumpció Rey Jové de Flix.

Tere Agné, vicepresidenta del Consell, ha fet el darrer parlament de la tarda i ha donat les gràcies a les dones de la comarca per la seua força i implicació en l’associacionisme: “La pandèmia ha tingut efectes sobre la manera de relacionar-nos i, en conseqüència, en la vida associativa dels nostres pobles; uns pobles que els volem vius. Per això vull agrair la predisposició i les ganes que heu posat en la celebració d’aquest acte d’homenatge i el valor afegit que aporteu a la nostra societat”, ha afirmat. La tarda ha acabat amb un concert dels alumnes de l’Escola de Música de Flix.

Actuació d’alumnes de l’Escola Municipal de Música de Flix

Podeu veure l’àlbum fotogràfic de l’acte clica aquí.