Ajuntament de Flix

Recentment han ingressat més fotografies i documents a la Col·lecció fotogràfica Família Pfefferkorn Rius. La donació l’ha efectuat Isabel Pfefferkorn Rius qui, com es recordarà, el passat mes de setembre signà amb l’Ajuntament de Flix el corresponent document pel qual donava fotografies i postals que havien estat propietat de la seua família. En aquest nou lliurament, també n’ha estat mediadora l’Associació Cultural La Cana.

En la nova donació hi ha fotografies i documents escrits. Entre les imatges hi ha dos panoràmiques aèries de la zona de l’embassament i la fàbrica electroquímica, de Trabajos Aéreos y Fotogramétricos, i reproduccions de fotografies realitzades pel fotògraf Zerkowitz.

Pel que fa a la documentació escrita, que representa la part més inèdita de la donació hi trobem documents originals, un imprès i fulls mecanografiats. Pel que fa als documents originals, hi ha tres informes de gestió de la fàbrica electroquímica, redactats duran la Guerra Civil i datats entre els anys 1936 i 1938. L’imprès és un cartell informatiu emès per la Comissió de Vaga dels obrers de la fàbrica electroquímica, comentant els resultats de la vaga de 1919. I els fulls mecanografiats (alguns són fotocòpies), són treballs de recerca efectuats per Josefina Rius Bové sobre temes diversos relacionats amb Flix: geografia, economia i, sobretot, història medieval.

Les fotografies aèries, els documents de gestió de l’electroquímica i el cartell de la vaga de 1919 es poden consultar a la pàgina Arxius en línia del Departament de Cultura.

Cartell informatiu de la Comissió de Vaga de 1919.

Informe presentat al Comitè de Control Obrer de l’electroquímica (1936)

Panoràmica de la fàbrica electroquímica, l’estació de ferrocarril, la colònia i la urbanització Comellarets-Les Casetes
(Trabajos Aéreos y Fotogramétricos, 1959)