Recreació de la Batalla de l’Ebre a Flix 

Ajuntament de Flix

A tingué lloc a Flix una nova edició de la Recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre, amb actes que es programaren entre divendres 19 i diumenge 21 de novembre.

Catorze grups de recreació, aplegant prop de 150 participants, van fer revure aquest dissabte 20 de novembre els últims episodis de la batalla. Al matí hi hagué el museu viu on s’escenificaren diorames en diversos punts del centre de la població, rememorant des d’esdeveniments bèl·lics (inici de la batalla de l’Ebre, el reclutament, l’ús de blindats, l’ordre de la maniobra de replegament, etc.) fins a altres de caire social (una missa de campanya, l’ensenyament, la formació dels soldats, un hospital militar de campanya…); per tal d’oferir més informció, s’organitzaren diverses visites guiades als diorames. A la tarda, a la zona del passeig de l’Ebre i carrers adjacents es representà els últims moments del replegament de l’exèrcit republicà fins a l’últim pas de tropes pel pont de ferro de Flix, amb els combats per resisitir l’avenç de les tropes franquistes i protegir els soldats republicans i els civils que es retiraven, finalitzant amb la voladura del pont. L’acte finalitzà amb l’agermanament dels recreadors que representaven als dos bàndols contendents i el llançament d’una corona de flors al riu en memòria de les víctimes de la batalla.

Diorama ubicat a la plaça del Mercat escenificant un Hospital de guerra
Imatge de la representació del Final de la Batalla de l’Ebre

Altres activitats

Paral·lelament a la recreació, es programaren altres activitats, també totes al voltant de la batalla de l’Ebre i la Guerra Civil.

Divendres 19 de novembre, a La Unió Social es representà l’obra de teatre Mort a les cunetes, de David Pintó i Joan Valentí, un muntatge teatral que narra la història de La Fossa de Can Maçana: l’afusellament de nou republicans, acusats de rebel·lió i sedició, que van ser trets a la mitjanit del 9 de febrer de 1939 de la presó de Manresa i la fuga d’un d’ells que ho va poder explicar.

Dissabte, com s’ha fet en els anteriors edicions, al passeig de l’Ebre i hagué la Fira Militària, amb diverses parades amb material militar, llibres i altres objectes relacionats amb episodis bèl·lics.

Finalment, diumenge 21 de novembre, es féu la caminada pels espais de la batalla de l’Ebre, seguint l’antic camí de la Fatarella a Flix, una de les vies utilitzades per l’exèrcit republicà en la seua maniobra de replegament. Durant el trajecte hi hagué la recreació de combats a càrrec dels grups XV Brigada Mixta, de Flix, i Pàndols 1938, del Pinell de Brai.

Els actes de tot el programa d’aquesta edició de la Recreació històrica del final de la batalla de l’Ebre han estat organitzats per l’Ajuntament de Flix, el grup de recreació XV Brigada Mixta i l’Associació Cultural La Cana, amb la col·laboració dels grups de recreadors participants i el suport de la Diputació de Tarragona i La Unió Social.

Obra de teatre “Mort a les cunetes” de David Pintó i Joan Valentí