Ajuntament de Flix

Avui dijous 2 de setembre, a la Sala de Plens, s’ha signat el document mitjançant el qual  s’ha donat a l’Ajuntament de Flix una col·lecció de fotografies pertanyent a la família Pfefferkorn Rius. La donació l’ha efectuat una membre de la família, Isabel Pfefferkorn Rius, qui prèviament s’havia posat en contacte amb l’Associació Cultural La Cana, entitat que ha actuat de mediadora entre la part donant i el Consistori.

El document de donació ha estat signat per Isabel Pfefferkorn Rius com a propietària de la col·lecció fotogràfica, i el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà. A l’acte de signatura també hi eren presents Jaume Masip Llop, president de l’Associació Cultural La Cana, i Josep Antoni Collazos Ribera, responsable de l’Arxiu Municipal de Flix.

Integren la col·lecció una total de 55 imatges (28 postals i 27 fotografies) que comprenen un àmbit cronològic des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX i algunes realitzades per fotògrafs locals (Emilio Carranza i Fotografia Mestres, principalment). Entre les fotografies, majoritàriament de Flix, podem trobar imatges de la població, de la Colònia Fàbrica, la Festa Major, processons, l’ermita del Remei, paisatges, grups de persones, etc.

Aquest conjunt documental passarà a formar part de l’Arxiu Municipal Flix amb el nom de Col·lecció fotogràfica Família Pfefferkorn Rius.

Des d’aquestes línies, l’Ajuntament de Flix vol expressar el seu agraïment a Isabel Pfefferkorn Rius per haver fet aquesta donació, amb important informació gràfica històrica sobre la població.

La família Pfefferkorn Rius i Flix

La família Pfefferkorn Rius descendeix de dos nissagues que tenen en comú la seua relació amb la fàbrica electroquímica.

La creació de la Sociedad Electro-Química de Flix (SEQF) a finals del segle XIX, amb capital majoritàriament alemany, va comportar que diversos empleats d’origen germànic vinguessin a residir a la població, a la Colònia (el Barri Internacional), sobretot durant les primeres dècades del segle XX. El 1917 ingressava temporalment i definitivament el 1922 a la SEQF, Gottfried Pfefferkorn Mühlig. Nascut a Einbenstock (Saxònia) el 1893, estava casat amb Renata Rossing Zinn (1896). Dins de la fàbrica electroquímica fou director comercial i també apoderat. Es jubilà el 1963, i morí a Bergisch Gladbach (Alemanya) el 1981, essent inhumat al cementiri de Flix al costat de la seua muller Renata. El matrimoni tingué dos fills, Werner (Flix, 1924 – Barcelona, 2011) i Renata (Barcelona, 1930 – Colònia 2013) Pfefferkorn Rossing.

Per altra banda, la branca flixanca de la família hem de remuntar-nos a Delfí Rius Martí, nascut a Flix el 1886. Ingressà a la SEQF el 1920 on treballà de caixer. El 1923, juntament amb el químic Lluís March crearen una fàbrica de lleixius i sabons, aprofintant material elaborat a l’electroquímica. Als volts de 1930, Delfí Rius passà a ser l’únic propietari de la fàbrica. Va morir a Flix el 1946. Casat amb Josefina Bové Tarragó (nascuda a la Pobla de Mafumet), el matrimoni tingué sis fills i filles, que van nàixer a Flix: Magdalena (1919), Josefina (1922), Antoni (1924), Maria Pilar (1926), Xavier (1930) i Delfí (1932).

La vinculació de les dos famílies ve arran del matrimoni de Werner Pfefferkorn Rossing i Josefina Rius Bové el 1954, tots dos amb la seua singular biografia. Werner va ser militaritzat per l’exèrcit alemany durant al Segona Guerra Mundial. Fou fet presoner per l’exèrcit soviètic i estigué dos anys en camps de concentració. L’any 1947 tornà a Flix. D’aquesta experiència i altres sobre la colònia alemanya de Flix en donà testimoni en un dels capítols del documental “Boira negra” emès per TV3 el 2008. Fou enginyer industrial. Josefina fou llicenciada en Filosofia i Lletres. Va escriure alguns treballs de recerca sobre la història de Flix a les èpoques medieval i moderna. El 1975 fou la primera dona en pronunciar el pregó de la Festa Major de Flix.

Instant de la signatura del document de donació per la propietària de la col·lecció fotogràfica, Isabel Pfefferkorn Rius, i el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà-

Les dos persones signants amb els assistents a l’acte. D’esquerra a dreta: Josep Antoni Collazos, reponsable de l’Arxiu Municipal de Flix; Isabel Pfefferkorn Rius, donant de la col·lecció fotogràfica; Francesc Barbero Escrivà, batlle de Flix; i Jaume Masip Llop, president de l’Associació Cultural La Cana (fotografies de Maria Pena Costa).

Una de les fotografies de la col·lecció: una trencada de tupins de la Festa Major a la Plaça Major, datada el el 16 d’agost de 1941.