Ajuntament de Flix

Recentment des de l’Arxiu Municipal de Flix s’ha procedit a la digitalització de la documentació del fons d’Elisa Jordà Batiste. Tot i tractar-se d’un fons petit, la varietat de documents que conté i el seu contingut, són motius suficients perquè es posin a l’abast de públic i es puguin consultar a través del cercador d’Arxius en línia. Comprèn un període cronològic entre els anys 1907 i 1992. Els documents més abundants del fons són fotografies, majoritàriament d’activitats i/o persones de Flix. Trobem així mateix documents impresos, principalment estampes i recordatoris (de primera comunió, de defuncions, de l’Adoració Nocturna a la Llar) i postals i . També compta amb documents originals, com tres certificats i un rebut.

El fons fou donat a l’Ajuntament de Flix per una neboda d’Elisa Jordà Batiste, Maria del Carme Pros Jordà, a qui se li vol manifestar l’agraïment per haver facilitat aquests documents.

Elisa Jordà Batiste, uns apunts biogràfics

Elisa Jordà Batiste va nàixer a Palaldà, població del Vallespir (França) el 4 de desembre de 1905, amb orígens familiars a Ascó. El seu pare treballava llavors en unes mines d’aquesta població francesa. El 1932 s’instal·là a Flix, on començà a exercir de modista. Durant la guerra civil de 1936-1939, amb els familiars d’Ascó es refugià a Casp (Saragossa), lloc on prestaria servei de voluntària a l’Hospital Mòbil de l’Exèrcit del Nord. Acabada la guerra, tornaria a Flix on exerciria la seva professió fins a la seua jubilació el 1972. Després residiria a Ascó i posteriorment a Terrassa on viuria amb uns familiars. Va morir el 9 de juliol de 1990 a Terrassa.

Elisa Jordà Batiste va exercir com a modista, especialitzada en vestits de núvia i de primera comunió. A Flix era coneguda com “la modista d’Ascó”. Al marge de la seua activitat professional, de tarannà profundament religiós, estigué vinculada a diverses organitzacions de l’Església, tan parroquials com de fora de Flix. El 1946, juntament amb el rector de la parròquia de Flix, Agustí Rodríguez Serra, van impulsar l’Adoració Nocturna a la Llar.
Tota aquesta activitat, tant la professional com, especialment, la vinculada a actes religiosos, és la que es veu reflectida en el contingut del fons documental.

Tot seguit es reprodueixen alguns dels documents que es poden trobar al fons:

Retrat d’Elisa Jordà Batiste.

Imatge de la inauguració de la central i l’embassament de Flix pel cap de l’Estat, Francisco Franco, el 31 de maig de 1949.

Grup de persones davant la façana de l’ermita del Remei. Al mig del grup hi ha el rector de la parròquia de Flix, Agustí Rodríguez Serra (anys 40).

Elisa Jordà (al centre de la fotografia, amb un vestit fosc), amb aprenents del seu taller.

Certificat de la seua prestació com a voluntària a l’Hospital Militar Mòbil de l’Exèrcit del Nord, a Casp (1939).

Títol acreditatiu de membre de l’Adoració Nocturna (1954)

Esquela de Francesc Xavier Redó Llonart (1978). Fou rector de la parròquia de Flix entre 1948 i 1957.