Ajuntament de Flix

Dins del programa de la Llei de barris l’Ajuntament de Flix ha encarregat a l’Associació Cultural la Cana la confecció i la instal·lació de tres panells informatius de caire turístic. Concretament, es tracta de panells ubicats en carrers i punts d’interès remodelats amb el projecte d’actuació de la Llei de Barris i fan referència a edificacions avui desaparegudes. D’aquesta manera ajuden a contextualitzar els edificis avui ja desapareguts i, conseqüentment, amplien el relat sobre la colònia de fàbrica als visitants.

Per una banda, s’ha instal·lat un panell on estava ubicat “el Mercadillo”, el mercat construït durant els anys 40 a l’avinguda Riba-roja que consistia amb un edifici de planta rectangular amb set parades per a la venda de productes del camp i un apartat d’oficina postal amb servei de correu. Aquesta edificació es va derruir al 1996 per la seva manca d’ús i mal estat de conservació. Actualment tan sols es conserven les marques de la planta al terra, on es poden apreciar les dimensions exactes de l’edifici i de  les diferents parades.

Per una altra banda, s’ha ubicat un altre panell a les restes del parc infantil que fa referència al “nou quarter”, a  la capella i al parc en si, edificacions avui també desaparegudes. En el cas de la capella es tractava d’un edifici petit i senzill construït de manera provisional a mitjans dels anys 50 per cobrir les necessitats espirituals dels seus habitants mentre es construïa un nou temple, que no es va acabar de realitzar mai. La seva manca d’ús va provocar que s’enderroqués als anys 90 del segle passat. Pel que fa a la caserna de la Guàrdia Civil, construïda al 1934 i enderrocada l’any 2018 pel seu mal estat de conservació, era un edifici gran, amb estables, oficina i habitatge per als guàrdies, cosa que el convertia en un equipament excepcional en aquell temps.

Finalment, s’ha ubicat un últim panell a l’entrada d’un dels refugis antiaeris construït a la caserna de la Guàrdia Civil que constava de dos accessos, tots dos destapats durant les obres de remodelació de la Llei de Barris.