Diari de Tarragona

Quinze persones han estat detingudes pels Mossos d’Esquadra relacionades, directa o indirectament, amb un crim que va tenir lloc l’agost de l’any passat a Flix. Set homes serien els que van anar a la finca i van matar d’un tret la persona que custodiava una plantació de marihuana. D’aquests, sis van ingressar a presó. Les investigacions posteriors han permès arrestar vuit persones més, que formarien part d’un grup criminal de cultiu i tràfic d’aquesta droga.

El 27 d’agost de l’any passat va ser trobat mort un jove de 26 anys en una masia de la partida de Sebes, al terme de Flix. Agents dels Mossos d’Esquadra van anar al lloc i la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de les Terres de l’Ebre es va fer càrrec del cas.

La víctima, de nacionalitat espanyola, presentava un orifici de bala a l’alçada de l’estómac. Molt a prop, a l’interior de la masia, es va localitzar una plantació de marihuana. Els investigadors van sospitar des del primer moment que el crim va ser portat a terme per persones que volien apropiar-se de la droga. En trobar-se la víctima, un dels atacants li va disparar.

La investigació va continuar fins a determinar que els sospitosos eren sis ciutadans espanyols i un romanès. Entre els mesos de novembre i desembre, els Mossos d’Esquadra van portar a terme la primera part de l’operatiu policial per detenir aquestes persones. Es van realitzar entrades a cinc domicilis que els arrestats tenien a Sant Quirze del Vallès, Terrassa i Ulldecona. Es van intervenir diferents tipus de drogues i estris relacionats amb el conreu i distribució de marihuana.

Dels set detinguts, sis –els de nacionalitat espanyola– van ingressar a presó, mentre que el romanès fou posat en llibertat amb càrrecs i amb mesures cautelars per part del Jutjat de Falset.

Un dels empresonats el 4 de desembre va presentar un recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial de Tarragona. Deia que no podia destruir proves, que desconeixia què feia pensar que havia amenaçat un dels testimonis i negant haver participat en els fets.

En la seva interlocutòria, la Secció Segona recorda que es tracta d’uns fets molt greus, com és un delicte d’homicidi, un altre de detenció il·legal i robatori amb violència. Els magistrats diuen que hi ha “indicis” que els investigats van acudir a la masia per cometre un robatori violent de la marihuana i que posteriorment al crim s’haurien emportat l’altre ocupant del mas, l’haurien colpejat i l’haurien traslladat en un vehicle fins a Vinebre.

Respecte l’acusat, va ser reconegut fotogràficament per un dels processats, que hauria assenyalat dues persones més –en presó preventiva– i que van reconèixer haver estat el dia dels fets al lloc.

Un dels acusats va declarar que uns “chicos de Barcelona”, amics, van agafar una pistola i una bossa amb bales de l’interior d’un vehicle.

La segona part

Els investigadors van relacionar una de les persones suposadament implicades en l’homicidi amb un grup criminal que s’encarregava d’explotar plantacions de marihuana arreu de Catalunya. Els agents van poder determinar qui formava part d’aquest grup.

Aquesta segona part de l’operatiu es va dividir en dues fases. La darrera, el 27 d’abril, va permetre detenir vuit persones i es van realitzar cinc entrades en domicilis de Sant Celoni i Riells i Viabrea.

Es van intervenir tres plantacions indoor amb quasi un miler de plantes així com el material necessari per conrear-les. També es va localitzar una arma de foc i més de 5.000 euros. Dels vuit arrestats, un va ingressar a presó i els altres set van quedar en llibertat amb càrrecs.