Ajuntament de Flix

El Memorial Democràtic preveu instal·lar, entre maig i desembre d’enguany, 119 llambordes Stolpersteine a Catalunya en record dels deportats als camps de concentració nazis. Són les peces artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig. Es col·loquen, normalment, al davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat. A les Terres de l’Ebre, se n’instal·laran una vintena entre els municipis de Flix i Amposta.

Les llambordes Stolpersteine són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima. Hi ha més de 82.000 llambordes a tot el món. En aquests moments a Catalunya hi ha 270 Stolpersteine. Amb la col·locació de les noves peces, a finals de 2021 n’hi haurà 389. El Memorial Democràtic és l’encarregat d’adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació.

Les Stolperstaine a Flix

Amposta i Flix seran les primeres poblacions de les Terres de l’Ebre on s’instal·laran llambordes Stolpersteine. Pel que fa a la nostra població, en els antecedents ens hem de remuntar al 20 de maig de 2011 quan, amb motiu del 70è Aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen, el Ple de l’Ajuntament aprovà una moció de de reconeixement i restitució de la memòria dels deportats als camps d’extermini nazi. Anys després, en la sessió de 28 de març de 2018, s’acordà sol·licitar al Memorial Democràtic l’adhesió de Flix al projecte Stolpersteine i iniciar els tràmits per tal de col·locar les llambordes corresponents als deportats de Flix.

Els 10 deportats flixancos

La deportació de persones catalanes i de la resta de l’Estat espanyol als camps d’extermini nazis cal lligar-lo a l’exili posterior a la Guerra Civil de 1936-1939, que van fugir del país per evitar la repressió del règim franquista un cop finalitzat aquell conflicte. L’esclat de la Segona Guerra Mundial i la posterior ocupació nazi de França, agafà moltes d’aquestes persones refugiades en territori francès. Els lligams polítics i ideològics entre l’estat franquista i l’Alemanya nazi, provocà que els exiliats fossin considerats opositors ideològics i, per tant, tan aviat eren detinguts, se’ls deportava cap un camp de concentració i extermini.

Gràcies al testimoniatge de familiars, de veïns, d’estudis de recerca i a la documentació conservada i publicada dels camps nazis, s’ha pogut constatar que 10 persones de Flix o que van viure a la població abans de l’exili, van patir l’amarga i inhumana experiència dels camps d’extermini. Dels 10, solament 3 van poder sobreviure, la resta foren assassinats. La majoria, 9, foren deportats a Mauthausen i sols un fou deportat a un altre camp, el de Buchenwald. Dels 7 que hi trobaren la mort, un morí al mateix camp de Mauthausen, i els altres 6 en camps auxiliars (5 a Gusen i 1 a Dachau).

Tots 10 tindran el seu merescut homenatge amb la instal·lació de les llambordes davant del que fou el seu últim domicili o la casa pairal a Flix, indrets ubicats tots els al nucli històric de Flix: carrer Església, carrer Castell, plaça Major i carrer Sant Roc i dos al refugi antiaeri del carrer Sant Josep perquè a dos deportats no se’ls ha trobat descendència coneguda i no tenen un domicili clar. Unes llambordes on hi ha gravades unes breus notes biogràfiques (any de naixement, exili, any de deportació i camp, i any d’alliberament o data complerta d’assassitat i lloc), notes breus però colpidores que amaguen una història de sofriment.

Amb motiu del 80è Aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen el passat 5 de maig, el batlle de Flix Francesc Barbero anunciava la proximitat de la instal·lació de les llambordes Stolpersteine a la població. Un merescut reconeixement a la memòria dels 10 convilatans que van patir l’horror dels camps nazis:

  • Ramon Agramunt Tarragó
  • Carles Antoni Alentorn Tarragó
  • Amaro Castellví Blanch
  • Joan Ferrús Costa
  • Manuel Grañena Molins
  • Tomàs Pujol Llecha
  • Rafael Ros Mateu
  • Agustí Sánchez Grau
  • Josep Vaqué Agramunt
  • Domingo Josep Zurita Nogales

Llambordes Stolpersteine (Fotografia: Memorial Democràtic)

Infografia elaborada pel Memorial Democràtic amb indicació de les llambordes Stolpersteine instal·lades a Catalunya (en color blau)
i les que s’instal·laran al llarg d’aquest 2021 (en color roig)