Ajuntament de Flix

Fa més de vuitanta anys de la fi de la Batalla de l’Ebre, però el rastre del conflicte que va tenir lloc a les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i el Montsià en el marc de la Guerra Civil Espanyola encara es fa notar a les façanes d’algunes cases, a les trinxeres disperses per les serres o als refugis construïts a la vora del riu. L’empremta, però, és sobretot emocional: el conflicte es va tancar en fals i el debat sobre la memòria col·lectiva és ben viu. Per aquest motiu, el 2018 es va organitzar la primera edició de FRONT, Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau, un festival de cinema pensat inicialment per als espais de la Batalla de l’Ebre, però que en la primera edició per qüestions pressupostàries va programar pel·lícules a Roquetes, Tarragona i Valls. Enguany es vol recuperar l’esperit inicial del projecte i portar el cinema el més prop possible dels indrets on es va desenvolupar la guerra. D’aquesta manera, des de l’organització de la Mostra Front s’han escollit les poblacions de Corbera d’Ebre, Gandesa, Flix i Campredó. L’objectiu de la mostra és alimentar el diàleg amb exemples concrets de la Guerra Civil, però també d’altres conflictes. FRONT proposa dialogar entre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans i que al mateix temps posi en valor els espais protagonistes d’aquell moment històric.

Els actes programats tindran lloc durant el mes de maig, en el cas de Flix, el dissabte 22 amb una sessió de curtmetratges de Mèmoria Històrica a les 11.30 h al Cinema de La Unió Social i amb l’homenatge a Francesc Betriu a les 19 h al Castell Nou de Flix amb la projecció  del documental L’últim aviador i La plaça del Diamant de Francesc Betriu.

Per assistir a l’acte de la tarda al Castell de Flix, així com a la resta d’actes que es faran als altres municipis esmentats anteriorment, cal adquirir les entrades prèviament a través de la venda on-line  al web www.mostrafront.com, on també s’hi pot trobar l’opció d’abonament per a tot el festival.

Paral·lelament, s’han programat visites guiades i rutes per espais de la batalla de l’Ebre. En el cas de Flix, una visita guiada al Castell de Flix amb l’Associació Cultural La Cana, el mateix dissabte 22 de maig a les 17 h.