Ebreactiu.cat  / Ajuntament de Flix

La Ribera d’Ebre ha estrenat aquest divendres l’Ebre Lumen, un festival audiovisual de vídeo mapping, que consisteix a projectar imatges amb música sobre superfícies reals per aconseguir efectes de moviment o 3D. Tot i que aquesta tècnica fa temps que s’utilitza i se n’han fet projeccions a diversos indrets de Catalunya, Ebre Lumen destaca per ser el primer festival de vídeo mapping a Catalunya i la seva singularitat recau en el fet que les projeccions es faran sobre el patrimoni natural, material i immaterial fluvial lligat al riu Ebre. D’aquesta manera, la Ribera d’Ebre pretén esdevenir un referent a Catalunya en l’art del vídeo mapping. Per això, del 16 al 29 de maig, dotze pobles de la comarca acolliran la primera edició de l’Ebre Lumen.

La primera projecció s’ha fet a Móra d’Ebre davant de la seu del consell comarcal a mode de presentació del festival, però la resta de projeccions s’aniran reproduint en entorns naturals de les diferents poblacions de la Ribera d’Ebre.

“El projecte està sufragat amb fons europeus del programa FEDER i amb un ajut dels Plans de Foment Territorial de Turisme, per al cofinançament de les actuacions previstes en el manteniment, la millora general i la promoció del camí que voreja el riu Ebre, el GR 99. Aquest és un projecte 100% comarca que ha comptat amb la participació de la major part de municipis”, ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell.

En aquesta primera edició es projectaran dos vídeo mappings per setmana —un en divendres i l’altre en dissabte— en espais naturals singulars de les poblacions d’Ascó, Flix, Garcia, Ginestar, la Serra d’Almos, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Miravet, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol i Vinebre. “S’hi podran veure obres de creatius visuals professionals de Catalunya, l’Estat Espanyol i també de països com Brasil, Colòmbia o Itàlia”, ha comentat Albert Pujol, comissari del festival. Així, Ebre Lumen pretén explorar les possibilitats que ofereixen les obres d’animació híbrides i construir noves narratives mitjançant la innovació i les arts audiovisuals. També es busca, la creació d’un nou atractiu turístic i cultural en format festival itinerant per diverses poblacions, sempre en llocs singulars lligats a la natura i amb el patrimoni fluvial com a protagonista.

El festival dura fins al 29 de maig i es pot consultar les projeccions a ebrelumen.riberaebre.org. 

Presentació d’Ebre Lumen a Móra d’Ebre amb el tècnics del Consell Comarcal que han desenvolupat el projecte i representats dels 12 ajuntaments participants al festival
Projecció del vídeo mapping sobre l’edifici del Consell Comarcal