Ajuntament de Flix

El passat diumenge, 11 d’abril, en motiu de la commemoració del 90è aniversari de la proclamació  de la Segona República, es va representar l’obra “Els darrers dies de la Catalunya Republicana” interpretada per la companyia Terra Teatre i dirigida per Marc Hervàs. Una obra basada en un monòleg de gairebé una hora que enlluernà als més de cinquanta espectadors  que hi assistiren.

L’obra narra dies dramàtics viscuts per l’escriptor, historiador i polític, Antoni Rovira i Virgili, quan entra en fase culminant l’ofensiva final de Franco contra Catalunya. Narració de l’angoixa, la desfeta i l’èxode dels catalans, que van estar les principals víctimes de la guerra encesa a Espanya per l’alçament militar de l’any 1936. Multitud de temes connecten els anys 30 amb l’actualitat: les relacions entre Catalunya i Espanya, els èxodes per Europa i la por a la pèrdua de la pròpia identitat. Rovira i Virgili narra, en primera persona, el viatge sense retorn que va fer amb la seva família i diverses personalitats polítiques i culturals fins a França. En aquest viatge, comparteix amb la resta de catalans i catalanes tots els dolors: la pèrdua de la llar, la fam, el fred i la incertitud del demà. L’espectacle és un diàleg entre el personatge Antoni Rovira i Virgili (interpretat per Jordi Hervàs),  i un violoncel·lista (Edmon Bosch)  que s’expressa amb  el seu instrument.