L’Ebre. Edició digital

Un infermer de l’EAP Flix va realitzar la primera prescripció infermera a l’atenció primària de la Gerència Territorial de les Terres de l’Ebre, fent realitat una reclamació històrica de les infermeres i els infermers. Així, va començar la implantació de la prescripció infermera al territori.

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar, el 28 d’agost de l’any 2019, el Decret 180 /2019, pel qual es regula el procediment d’acreditació de les infermeres i els infermers per a l’exercici de la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d’ús humà.

L’acreditació de la prescripció infermera és un gran pas endavant i un reconeixement a la professió. Més de 45.000 infermeres i infermers de Catalunya poden indicar i dispensar medicaments que no requereixen prescripció mèdica, i material sanitari. Una tasca que ja feien, però que requeria la validació d’un professional de medicina.

Així, per una banda, este canvi potencia l’autonomia de les infermeres i millora les seues competències i fa que siguen més resolutives, perquè els permet començar i acabar tot el procés. I, per una altra banda, el fet de no necessitar la validació mèdica evita les interrupcions constants dels metges mentre passen consulta.

A fi que totes les infermeres dels diferents EAP de les Terres de l’Ebre puguen fer prescripcions a final de maig de 2021, la Direcció d’Atenció Primària ha consensuat amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona un calendari d’adequació.

Per a tramitar la targeta electrònica de prescripció, les infermeres necessiten obtenir un certificat que demostra que porten com a mínim un any exercint la professió.

Els medicaments subjectes a la prescripció mèdica els podran indicar d’acord amb els protocols o guies de pràctica clínica i assistencial que s’elaboraran des de la Comissió Permanent de Farmàcia del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.