Ajuntament de Flix

La pandèmia de la Covid-19 va afectar de ple la commemoració del Dia Internacional de les Dones de l’any passat. Enguany des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Flix s’ha apostat per dur a terme els actes en format telemàtic. La regidora d’Igualtat, Vera Llombart, ha explicat que s’ha decidit apostar per actes en línia “perquè creiem que és la millor manera actualment, en plena pandèmia, de garantir la seua celebració”, i ha afegit que “és una bona forma de fer actes 100% segurs i, al mateix temps, fer-los accessibles a un públic més gran, com ja vam fer el 25N per commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de les violències masclistes”.

El mateix dilluns dia 8 de març a les 17 hores es descobrirà la placa d’un nou parc que s’anomenarà Parc de Marie Skłodowska-Curie, que va ser la primera persona a la qual se li van concedir dos Premis Nobel en dues categories diferents, Física (1903) i Química (1911). Amb aquesta descoberta el govern municipal està seguint la línia d’anar augmentant a poc a poc la presència de noms de dones al nomenclàtor del poble. Seguidament es donarà lectura del manifest del 8M amb la col·laboració de l’Associació de Dones i SembraJoves. Tot es podrà seguir en directe a través de l’Instagram de l’Ajuntament de Flix, @ajuntamentflix.

El dijous dia 11 de març a les 20 hores, també en directe a través d’Instagram i de mà de la flixanca Sara Gimena Herández, tindrà lloc la xerrada anomenada “Autoconeixement i autocura amb perspectiva de gènere: la interiorització dels mandats de gènere per part de les dones”. Gimena està estudiant actualment psicologia i és treballadora social especialitzada en violència de gènere. Ella parlarà sobre els mandats de gènere (rols, normes, pensaments, emocions i conductes) que interioritzem des de la infantesa. L’autoconeixement amb perspectiva de gènere permet fer una reflexió sobre com d’interioritzats tenim aquests mandats i quins efectes negatius ens aporten a la nostra salut física, emocional i psicològica.

Finalment, des de l’Ajuntament de Flix es recomana la visualització d’un documental, “Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?”, una producció de ‌CooperAcció‌ ‌i‌ ‌La‌ ‌Directa‌. El film narra les històries de tres dones que exemplifiquen la “fuga de cures” d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats. Tres de les moltes dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seua, mentre, a la seua terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida. El documental posa el focus d’atenció en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del sud global, la vigència de les relacions colonials.