Ajuntament de Flix

L’Ajuntament de Flix celebrà una sessió plenària el passat dilluns, 8 de febrer, en directe través de la plataforma de Youtube, tal i com es ve fent des de fa uns mesos, com a mesura de prevenció davant la pandèmia de la Covid-19. En la sessió hi foren presents deu dels onze integrants del Ple, excusant la presència de la regidora Norma Pujol pel seu permís de maternitat.

La sessió plenària s’inicià amb l’aprovació per unanimitat de les actes anteriors, en aquest cas del ple del 6 de novembre i del 16 de desembre de 2020.

Acte seguit, es passà a la part d’expedients amb l’Expedient 95/2021. Elaboració i aprovació del pressupost de la plantilla del personal i les bases d’execució de l’exercici 2021. La regidora d’hisenda, Lara Bertran, procedí a donar compte dels pressupostos de l’Ajuntament de Flix i del de Flix GIE, ja aprovat al mes de desembre pel seu consell d’administració. En primera instància explicà el pressupost d’ingressos total de 6.344.520,00€  i el desglossà per capítols corresponents a ingressos sobre impostos directes, impostos indirectes, taxes i preus públics, subvencions (de l’Estat, d’ERCROS, de la Generalitat, de la Diputació, del Consell Comarcal, etc.), ingressos patrimonials, transferències de capital (la majoria de la Llei de Barris) i passius financers (préstec amb una entitat financera per fer front al pagament restant de Llei de Barris). Seguidament, enumerà les despeses referents a despeses de personal, despeses de béns corrents i serveis, despeses financeres, transferències corrents (subvencions a entitats) i inversions (Llei de Barris, arranjament camí dels Xofars, serveis d’enllumenat, millores al dipòsit de la Punta del Canó, reparació del taulat de la barca, etc). Totes elles sumant un total de 6.344.520,00€. Pel que fa al pressupost de Flix GIE també quedaren equiparats ingressos i despeses amb 292.091,00€.

Un cop finalitzada l’explicació, intervingueren el sr. Víctor Sabaté, la sra. Carmen Rosich i el sr. Josep Solé per demanar compte d’alguns dels capítols. A continuació, passaren a emetre el vots, votant en contra el grup municipal de Junts per Flix, qui justificà el seu vot al·legant el seu desacord davant l’augment dels tres primers capítols dels ingressos, referents als impostos, en relació l’any anterior donada la situació actual. El batlle de Flix rebatí l’al·legació negant l’augment d’impostos i assegurant que aquests venen donats per les ordenances fiscals aprovades a l’octubre del 2019 i votades a favor per aquest mateix grup. La resta de grups municipals votaren a favor. Així doncs, els pressupostos quedaren aprovats per 8 vots a favor i 2 vots en contra.

El següent punt de l’ordre del dia fou l’expedient 44/2021. Aprovació de la pròrroga del pla local de joventut. La regidora d’Infància, Adolescència i Joventut en funcions, Vera Llombart, explicà el motiu d’aquesta pròrroga fruit d’haver-se vist paralitzat el pla en el seu moment d’inici a causa del confinament. El sr. Víctor Sabaté prengué paraula per saber els objectius inicials que finalment no sabien pogut dur a terme d’aquest pla. La regidora al·legà que donada la situació s’havien hagut de refer les directrius, motiu pel qual des de la Generalitat havien donat l’opció de pròrroga i ampliat el marge per elaborar des de Joventut Nacional un nou pla acord amb la situació i les necessitats actuals. Seguidament es sotmeté a vot aprovant-se per unanimitat.

Acte seguit, es passà al punt 4 de l’ordre del dia amb l’expedient 108/2021. Procediment genèric, Adhesió mòdul de funció interventora del E-SAM (Servei d’Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona). La Sra. Secretària, Carmen Mauri procedí a lectura de la proposta d’acord aprovant-se per unanimitat.

A continuació, es procedí a sortejar dos de les sis meses electorals del municipi degut a la presentació de suficients renuncies reconegudes i autoritzades dels seus membres sortejats setmanes anteriors, avalades per la junta electoral de al zona, com per a deixar-les sense efectius suficients per garantir la seua constitució el diumenge 14 de febrer. Així doncs, es repetí el sorteig de la mesa 1B del Districte 1r i la mesa 1A del Districte 2n.

L’últim punt a tracta de la part resolutiva fou l’expedient 107/2021. Adhesió al manifest sobre el futur de les concessions hidroelèctriques a Espanya. Un manifest i una proposta de moció feta arribar a l’Ajuntament per la Federació de Municipis amb  embassaments. El regidor de Transició Ecològica, Xavier Sabaté, prengué la paraula per exposar el manifest. Apel·là el sr. Josep Solé per argumentar el seu vot a favor, al·legant que donarien suport a tot allò que pogués ser beneficiós pel municipi. L’expedient en qüestió també fou aprovat per unanimitat per tots els integrants.

Un cop finalitzada la part resolutiva del ple, es passà a l’apartat B de la sessió plenària, l’apartat de control, amb la donació de compte de l’acord de junta de govern local celebrada en la sessió del 12 de gener de 2021 referent als ajuts pels titulars de les explotacions agràries afectades per l’incendi  forestal. El batlle, a mode de tall explicatiu, relacionà que el total de les peticions fetes per a sufragar les despeses derivades de les assegurances que els beneficiaris dels ajuts de la Generalitat han de contractar durant els propers 5anys ascendeix a poc més de 1.500 euros. També acalarà que la gran majoria de beneficiaris dels ajuts de la Generalitat no han demanat aquest ajut donada la baixa quantia de les ajudes, la qual cosa ha portat que molts dels afectats hagin declinat la possibilitat què l’Ajuntament a través de la borsa de solidaritat ajudi a pagar aquestes assegurances durant aquests cinc anys. Amb tot, els regidors es donaren per assabentats dels imports relacionats. Acte seguit, demanà la paraula el sr. Josep Solé demanant compte de les actuacions que es pretenien fer i la manera de fer-les amb el total recol·lectat a la caixa solidària. El batlle fou qui donà resposta aclarint la quantitat total, uns 15.000 euros, descomptant ja els diners extrets d’urgència per fer les reparacions més immediates de suport a la gent evacuada. Recalcà la necessitat d’articular mecanismes amb impacte real sobre molta gent, sent conscients de la dificultat que això comporta, emplaçant-se a treballar per alguna via de canalització afegida a la de les assegurances, que s’han de mantenir segons es va establir per bases al seu dia durant els cinc anys que tenen per davant els afectats de l’incendi. Assegurà també que hi ha suficient marge per a què la meitat dels fons com a mínim es puguin canalitzar per alguna altra via.

Per acabar l’apartat de control, es donà compte dels ajuts als comerços locals; uns d’ajuts d’entre 300 i 400 euros màxim amb gairebé una seixantena de peticionaris als quals se’ls va procedir a pagar abans de final d’any. S’acalarà que no es va esgotar la partida que hi havia prevista, ja que del centenar de comerços que s’haguessin pogut acollir, tan sols ho van fer una mica més de la meitat. Tots els integrants es donaren per assabentats.

Finalment, el batlle informà del fet i el motiu de la visita que la setmana anterior feu a Flix el conseller Chakir el Homrani, arran de les formacions d’ocupació del SOC que culminen amb el pla d’ocupació articulat arran l’incendi del 2019. La sra. Carmen Rosich, per la seua part, volgué donar l’enhorabona a l’associació dels Amics dels Animals de Flix pel conveni que han aconseguit amb tota la comarca, una manera d’ajudar els animals i que hi hagi una entitat que se’n faci càrrec. A aquesta felicitació s’hi sumaren la resta de regidors aclarint que l’ajut fins aleshores previst al capítol 4 s’havia eliminat perquè a partir d’ara passarien a col·laborar-hi més intensament amb el conjunt d’ajuntaments de la comarca que passaran  a tenir aquesta associació com un prestador de serveis.