Ajuntament de Flix

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs de repoblament forestal de part del terreny afectat per l’incendi del 2019, concretament, la finca de l’Ermita del Remei. L’obra està finançada per la Fundació Repsol i duta a terme per l’empresa Sylvestris amb la col·laboració de l’Ajuntament de Flix. Per dur a terme l’obra, s’ha procedit a la contractació de 8 treballadors locals per tasques d’entre dos i tres setmanes.

El projecte preveu un futur bosc que es convertirà amb una zona d’absorció de CO2. A més, amb la reforestació s’assoliran múltiples objectius com la protecció del sòl davant l’absorció, el foment i augment de biodiversitat, la creació de noves masses mixtes més resilients per al futur i la compatibilitat a curt termini amb usos de formació i oci. Francesc Barbero, batlle de Flix, assegura que després d’un any de les primeres actuacions de reparació, estan molt satisfets de poder encarar la fase de recuperació d’aquest espai emblemàtic.

Amb total, es preveu repoblar 8,5 ha a la zona obaga (marge esquerre) i 2 ha a la solana (marge dret). Pel que fa a les especies plantades, aquestes han estat seleccionades després d’un elaborat estudi tenint en compte diversos factors, entre ells, que siguin especies autòctones, frugals i resilients al canvi climàtic, que hi hagi presència d’espècies arbustives que acompanyin les arbòries i que tinguin capacitat rebrotadora davant possibles futurs incendis. D’aquesta manera, les espècies plantades seran arbocers, olivers silvestres, pins blancs, olivelles, garrics, llentiscles, boixos, alzines i ginebres. Amb total es plantaran 4.250 espècies a la zona obaga i 1.000 a la solana. Tots les espècies s’instal·len amb protectors individuals d’efecte hivernacle o tipus malla per evitar la predació i proporcionar protecció davant les inclemències dels temps.

Operaris realitzant les tasques de repoblament forestal
Visita a la zona d’actuació de Francesc Barbero, batlle de Flix, i Oriol Arola, coordinador tècnic dels treballs forestals del Pla d’Ocupació