Ajuntament de Flix
Divendres passat 6 de novembre hi hagué sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de Flix. Igualment que en les últimes ocasions, l’assistència fou telemàtica, com a mesura de prevenció davant de la pandèmia de la Covid-19; hi foren presents els onze integrants del Ple, què van votar unànimement tots els acords.
En el primer punt de l’ordre del dia, s’aprovà la modificació dels Estatuts de Flix Gestió d’Iniciatives Econòmiques SAM, en el sentit que la societat “tindrà la condició de mitjà propi i servei tècnic de l’Ajuntament de Flix per a la prestació de serveis i activitats compreses en l’objecte social amb la finalitat d’executar els encàrrecs que li siguin realitzats pel propi Ajuntament i les seves entitats”. Aquests nous serveis, segons es relacionava al mateix acord seran la neteja d’immobles; el control d’accessos, guarda, seguretat i vigilància; serveis de manteniment, conservació i reparació; serveis de recollida selectiva; neteja viària; i serveis de jardineria.
El següent punt fou l’aprovació de l’ordenança fiscal núm. 6.17, que suposa l’augment de la taxa del menjador escolar. Segons exposà la regidora d’Educació, Norma Pujol Farré, aquest increment s’efectua amb una resolució publicada pel Departament d’Educació el passat mes de març. L’import de la taxa passarà a ser de 6,33 euros per cada alumne i dia.
En el tercer punt s’aprovà la rectificació de l’acord del Ple anterior de les bases reguladores de les subvencions que atorga l’Ajuntament als establiments comercials i turístics oberts al públic obligats a tancar durant el primer estat d’alarma a causa de la pandèmia. En aquesta rectificació, al marge d’errades detectades en el primer redactat, tal com va exposar la regidora d’Hisenda, Lara Bertran López de los Mozos, també s’ha tingut en compte el nou tancament a què s’han vist sotmesos els establiments de restauració a causa de noves mesures per tal d’evitar l’extensió de la pandèmia. Entre altres, el termini de presentació de sol·licituds s’ha fixat per al 15 de desembre de 2020 i s’han inclòs altres conceptes subvencionables.
Els dos següents punts del Ple tractaven qüestions relacionades amb el personal. El primer, sobre el nomenament d’una persona idònia substituta per al a Secretaria del Jutjat de Pau. Com aclarí el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà, dins els Jutjats de Pau, al marge del jutge de pau titular, es comptava amb el jutge de pau substitut, entrant en funcions aquest segon en cas d’absència prolongada del titular. Aquesta figura del substitut no existia en el cas de la Secretaria. Arran una disposició del Departament de Justícia, es nomena una persona idònia substituta perquè supleixi en cas d’absència al titular de la Secretaria. En el segon cas, s’aprovà la creació del lloc de treball de tècnic de comunicació com a personal eventual de confiança, la qual cosa comporta lliure nomenament i cessament per l’òrgan competent i de forma automàtica quan cessi l’òrgan que l’ha nomenat. Tal com explicà el batlle Francesc Barbero, aquestes funcions ja les venia exercint una persona amb un contracte temporal dins del pla de Garantia Juvenil. En haver finalitzat el termini, s’ha optat per contractar-la novament com a càrrec de confiança.
El sisè punt de l’ordre del dia fou d’aprovació de modificació de crèdit, on hi hagué l’exposició de motius i dels detalls a càrrec de la regidora d’Hisenda, Lara Bertran. Segons va indicar, un dels increments principals de les despeses el trobem al Capítol 2, corresponent a la consolidació del sostre de l’edifici ubicat al C/ Major, 3 – P/ Peixos que es trobava en estat ruïnós, que té un cost de 40.213,62 euros, tot indicant que aquesta quantitat també figura en els ingressos, ja que es reclamarà el pagament als seus propietaris. Així mateix, la regidora d’Hisenda destacà que una altra de les despeses destacades, aquesta dins el Capitol 4, és d’11.374 euros, per a l’execució del mapping del camí de sirga, que compta amb amb ajuts del Pla de Foment del Turisme i del FEDER, de tal manera que l’Ajuntament sols haurà d’aportar 1.271 euros.
En el setè punt s’aprovà l’expedient d’arrendament de l’espai que es destinarà a zona d’aparcament ubicat al costat del C/ Maragall, propietat d’Endesa. El nou espai permetrà i facilitarà l’estacionament dels vehicles de les persones usuàries i del personal del Centre de Rehabilitació i del CAP.
Després de l’aprovació prèvia, s’inclogué un vuitè punt, sobre l’aprovació d’al·legacions al nou Pla de Conca. Segons va exposar el batlle Francesc Barbero, aquestes al·legacions s’han presentat a diversos ajuntaments també per a la seua aprovació pel Ple.
Finalment es donà compte de dos expedients de control de despeses, amb els aclariments de la regidora d’Hisenda, Lara Bertran.
Abans de cloure la sessió plenària, el batlle Francesc Barbero feu menció de l’informe desfavorable de la Ponència d’energies renovables envers els dos projectes de parcs eòlics de l’empresa ABO Wind que s’havien d’instal·lar en bona part al terme de Flix.