Ajuntament de Flix / Associació La Cana
Ahir dilluns 5 d’octubre tingué lloc a Ca Don Ventura la presentació de les XII Jornades de Patrimoni Històric. Donada l’actual situació generada per la pandèmia de la Covid-19, l’acte fou retransmès en directe pel canal a YouTube de l’Assocació La Cana. Hi van participar Jaume Masip Llop, president de l’Associació La Cana; Josep Aguilà Alabart, president de l’associació Amics de Riba-roja d’Ebre; i el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà.
Jaume Masip presentà i exposà el programa d’activitats de les XII Jornades de Patrimoni, edició que s’ha vist condicionada per la pandèmia, amb una reducció del nombre d’actes i la suspensió d’alguns dels eixos temàtics com el de “Coneguem els nostres veïns”. La temàtica principal d’aquestes jornades és la dels forns d’oli de ginebre, que compta amb l’exposició que s’obrí en el mateix acte, una xerrada que tindrà lloc el dia 17 d’octubre i una visita guiada que s’efectuarà a un dels forns de Riba-roja d’Ebre el dia 18 d’octubre. D’aquest tema en tractà amb més profunditat el president d’Amics de Riba-roja d’Ebre, Josep Aguilà, entitat que ha investigat l’existència d’aquesta activitat tradicional ja en desús, de la qual Riba-roja en fou un important centre productor com ho demostra la gran quantitat de restes de forns d’oli de ginebre trobades. Va cloure l’acte de presentació el batlle de Flix, Francesc Barbero, qui va agrair la tasca realitzada per les dos entitats en recuperar la memòria del nostre passat, i en particular a l’associació Amics de Riba-roja d’Ebre per donar a conèixer aquesta activitat tradicional de la producció d’oli de ginebre. També va valorar el batlle de Flix que, tot i les dificultats generades per la pandèmia, s’hagin volgut tirar endavant les jornades de patrimoni.
L’exposició “Els forns d’oli de ginebre. Una indústria de Riba-roja d’Ebre”
L’exposició compta per un costat amb un seguit de plafons explicatius sobre que són els forns d’oli de ginebre, la destinació d’aquest producte i el seu comerç. El complementes un seguit d’estris i objectes originals relacionats amb aquesta activitat tradicional, unes maquetes i un audiovisual.
L’exposició romandrà oberta al públic fins al dia 25 d’octubre. L’horari de visites és els dies laborables de 18.30 a 20.30 h i els festius de 12 a 14 h.

Presentació de les XII Jornades de Patrimoni. D’esquerra a dreta: Francesc Barbero, batlle de Flix;  Jaume Masip, president de l’Associó La Cana; i Josep Aguilà president d’Amics de Riba-roja d’Ebre.

Plafons explicatius de l’expocsició i i materials relacionats amb els forns d’oli de ginebre.

Una de les maquetes de l’exposició.