Tarragona21 / Ajuntament de Flix
Moviments de calat en el camp de l’energia verda a Catalunya. El flixanco i expert en temes energètics i mediambientals Xavier Sabaté ha estat nomenat president del Green New Deal BCL, un Grup de Treball de BCL – Catalunya, una associació que aglutina els polígons logístics de Catalunya, del Port de Barcelona, el de Tarragona, el Consorci de la Zona Franca, l’organisme públic de gestió de polígons CIMALSA i altres polígons privats.
Green New Deal BCL ha decidit fer el pas de cara a la transició energètica als polígons logístics. Així, desenvoluparà una àmplia tasca de transformació cap a l’economia verda de manera que apostarà per reconvertir els polígons logístics catalans en espais de producció i subministrament d’energies verdes, principalment a través de l’energia fotovoltaica, però no només a través d’ella.
‘No es tractarà només que els polígons logístics produeixin energia neta a partir de plaques fotovoltaiques i la consumeixin, sinó de crear models de negoci adaptats a cada polígon segons les seves característiques. Això vol dir introducir intel·ligència a la generació, distribució i consum de l’energia, que les empreses guanyin competitivitat reduint costos i facilitant que aquelles empreses que ho desitgin, participin del negoci. En alguns polígons es poden derivar també excedents que es poden aprofitar per emmagatzemar energía en bateries, generamt hidrogen o fins i tot constituir-se en el que es coneix com agregadors de demanda per facilitar energia que pot ser usada en altres indrets de Catalunya o de l’estat espanyol com a energia verda fora dels moments en què la necessitin els polígons, com ara durant els caps de setmana o festius’, ha assenyalat Sabaté a Tarragona21.
L’ambiciós projecte busca també la complicitat de la ciutadania, de manera que el subministrament d’energia verda sigui aprofitat també pels ciutadans. ‘No som instal.ladors de plaques fotovoltaiques’, ha recalcat Sabaté, actual cap de projectes ambientals del port de Barcelona; president del Fòrum Ecològic; regidor de Transició Ecològica a l’Ajuntament de Flix; conseller al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; i exconseller de Governació de la Generalitat. Es busca ‘com treure rendiment energètic per fer més competitives les empreses i fer-ho amb un ús més eficient de l’energia, compartint entre diferents empreses l’energia neta i instaurant un nou model energètic més social perquè s’afavoreix l’economia local en lloc de l’actual model centralitzat ‘.
No només les plaques fotovoltaiques seran font de generació d’energia, també es planteja abordar l’hidrogen, el gran oblidat les darreres dècades com a potencial d’energia neta ‘perquè en la mesura que s’avanci en la implantació d’energia renovable, la majoria de la qual és discontinua, necessitarem aviat grans quantitats d’energia emmagatzemada i l’hidrogen és un vector apropia’t.

Xavier Sabaté Ibarz